Cijena nafte nastavlja padati

Tekst: J.D.
Foto: AFP


CIJENA nafte pala je ispod 69 dolara po barelu u Aziji, zbog rasta vrijednosti američkog dolara i pada na regionalnim tržištima dionica.

Cijena nafte s dostavom u listopadu pala je 77 centi na 68,52 dolara po barelu do kasnog popodneva u Singapuru. Nafta je trgovanje na njujorškoj burzi u petak završila s padom od 2,65 dolara, na 69,29 dolara po barelu. U Londonu je cijena pala za 54 centa na 67,15 dolara po barelu.

Vezanost za dolar

Nafta je u zadnja dva dana trgovanja izgubila oko četiri dolara na vrijednosti, nakon što se američki dolar oporavio u odnosu na druge valute. Naftom se trguje u dolarima, pa je osjetljiva na promjene vrijednosti te valute.

Investitori su također promatrali stanje na tržištima dionica, a većina azijskih indeksa pala je danas. Uz tradicionalnu zabrinutost oko buduće potražnje, očekuje se da bi cijena trebala padati i kad se otvori njujorška burza.

OPEC zadržao kvote

U zadnjih nekoliko mjeseci nafta trguje u rasponu od 65 do 75 dolara po barelu, i cijelo vrijeme varira, budući da investitori nisu sigurni oko buduće potražnje. Kratka povećanja ili padanja cijena uglavnom su vezana za vrijednost dolara.

Pretpostavlja se da do kraja godine neće biti znatnih varijacija, odnosno da će nafta nastaviti trgovanje u ustaljenom rasponu.

Prošli je tjedan Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), kartel koji kontrolira oko 40 posto svjetskih zaliha crnog zlata, odlučio kako neće mijenjati proizvodne kvote. Fokusirat će se na pridržavanje već dogovorenih kvota, koje su u prošloj godini smanjili za rekordnih 4,3 milijuna barela dnevno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara