Cijena nafte od početka godine pala za 20 posto: Ide prema 30 dolara za barel

Cijena nafte od početka godine pala za 20 posto: Ide prema 30 dolara za barel

Foto: freeimages.com

CIJENE nafte pale su danas za tri posto te se kreću prema razini od 30 dolara za barel.

Od početka godine cijene nafte pale su za 20 posto, zbog ponude na tržištu koja je veća od potražnje, kao i zbog usporavanja kinseskog gospodarstva.

Nafta tipa Brent pala je za 3 posto, na 30,43 dolara, što je na razini 2004. godine. Američka WTI nafta pala je na 30,41 dolar, te se vratila na razinu iz 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci o trgovanju pokazuju da špekulanti očekuju daljnji pad, jer su "short" pozicije (klađenje na pad) trgovaca na rekordnoj razini.

Irak, koji je postao drugi najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC-a planira za veljaču proizvodnju od rekordnih 3,63 milijuna barela dnevno, što je porast od 8 posto u odnosu na ovaj mjesec, doznaje Reuters.

Međunarodni monetarni fond krajem prošle godine objavio je izvješće u kojem su naveli da bi rast iranskog izvoza nafte nakon ukidanja sankcija mogao snažno utjecati na cijenu nafte i srušiti je na 15 dolara po barelu.

Iran je na četvrtom mjestu po naftnim rezervama, a očekuje se da će sljedeće godine početi izvoziti dodatnih pola milijuna barela dnevno na globalno tržište.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara