Cijena nafte prema dolje za više od jednog dolara

UNATOČ uvjerenju ulagača kako će OPEC povećati proizvodnju nafte, po drugi puta u ovoj godini spustili su cijenu nafte ispod 97 dolara za barel. Tržište u New Yorku, tako je poslovalo sa cijenom sirove nafte umanjenom za 1,04 dolara te je iznosila 96,66 dolara po barelu, dok je na londonskom tržištu cijena nafte oslabila 89 centi te je njena nova cijena 94,43 dolara.

"OPEC pravi puno buke oko povećanja proizvodnje i zato je danas došlo do pada cijena nafte", ocjenjuje Tony Nunan, menadžer rizika u Mitsubishi Corp.

Iako o predstojećem sastanku zemalja izvoznica nafte (OPEC) Saudijski ministar za naftu, Ali al-Naimi, nije želio reći ništa konkretnije glede budućih poteza, Purnomo Yusgiantoro, indonezijski ministar za naftu, rekao je kako će podržati povećanje proizvodnje za pola milijuna barela.

Uz to, al-Naimi podsjetio je kako je Saudijska Arabija povećala proizvodnju na 9 milijuna barela dnevno, što je iznad ciljane razine proizvodnje u okviru OPEC-ovog sporazuma od 1. studenog. Strah analitičara i dalje je prisutan te očekuju kako bi se cijena nafte vrlo lako mogla približiti nedavno dosegnutim rekordnim razinama.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara