Cijena nafte se strmoglavila

Tekst: J.D.
Foto: Arhiva


CIJENA nafte drastično su pale danas, drugi dan zaredom, nakon što je rast zaliha nafte, benzina i nafte za grijanje pokazao kako snažan efekt je globalna recesija imala na svjetsko gospodarstvo i potražnju za energijom.

Cijena nafte na njujorškom tržištu pala je čak za 4,4 posto, ili 3,04 dolara, na 65,93 dolara po barelu. Jučer je cijena pala za 2,79 dolara i završila trgovanje na 68,97 dolara po barelu. U Londonu je cijena pala za 2,84 dolara na 65,15 dolara po barelu. Također su drastično pale cijene benzina i nafte za grijanje.

Prekid trenda?

Cijene nafte već mjesecima prema gore gura slab dolar i dobro stanje na tržištima dionica, ali analitičari uporno upozoravaju kako je potražnja i dalje iznimno niska. Slab dolar dosad je držao cijenu iznad 65 dolara po barelu, ali to bi se moglo promijeniti.

Izvještaj američke vlade pokazao je veći rast zaliha nafte od očekivanog. Također, objavljeno je kako je potražnja za naftom pala za tri posto, a zalihe benzina porasle su za preko pet milijuna barela, iako su rafinerije svakodnevno preuzimale 316,000 nafte manje.

Prirodni plin

Investitori gledaju otvaranje dvodnevnog sastanka grupe G20 u američkog gradu Pittsburghu. Vijesti s tog sastanka mogle bi imati utjecaj na dolar i na naftu.

Američka vlada također je objavila kako su zalihe prirodnog plina porasle za 67 milijuna kubičnih metara u prošlom tjednu, što je bilo i očekivano.

Zalihe prirodnog plina su za 16 posto više od petogodišnjeg prosjeka, a cijene su početkom rujna pale na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci, što je uzrokovalo veću kupnju i skladištenje. Taj se trend nastavio i danas, a cijene prirodnog plina porasle su za tri posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara