Cijena nafte u porastu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


JAČANJE tržišta dionica u Europi pomoglo je jačanju cijena nafte, koje su došle blizu 68 dolara po barelu, unatoč podacima koji pokazuju da američke zalihe nafte rastu treći tjedan zaredom, što signalizira slabiju potražnju.

Do podneva u Europi, nafta je na njujorškom tržištu porasla u cijeni za 1,08 dolara na 67,79 dolara po barelu. Cijena je jučer na završetku trgovanja bila 66,71 dolar po barelu. U Londonu je cijena porasla za 96 centi na 66,45 dolara po barelu.

Dobre vijesti

Većina europskih indeksa zabilježila je rast, nakon što su podaci o padu njemačke nezaposlenosti i optimističnija predviđanja IMF-a o budućnost ubrzali nadu za oporavkom ekonomske slike.

Rast vrijednosti dolara i britanske funte u odnosu na američki dolar također su pomogli rastu cijena nafte. Ipak, i dalje je na snazi zabrinutost oko potražnje za naftom, posebno u svjetlu novih podataka iz SAD-a.

Rast zaliha

Američki naftni institut izvijestio je kako su američke zalihe nafte porasle treći tjedan zaredom. Zalihe su porasle za 2,8 milijuna, više nego što su analitičari očekivali. Tijekom dana će podatke objaviti i američki Ured za energetske informacije, a očekuje se da će i njihov izvještaj biti sličan.

Analitičari se uglavnom slažu da će nafta nastaviti trgovanje između 65 i 75 dolara po barelu, kao što trguje već nekoliko mjeseci. Nizak dolar i vjera u oporavak drže donju granicu na 65, a zabrinutost oko buduće potražnje postavlja plafon od 75 dolara po barelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara