Cijena nafte zasad stabilizirana

CIJENA sirove nafte na svjetskim tržištima posljednjih se dana stabilizirala na granici od oko 94 dolara po barelu jer su ulagači uvjereni kako slabljenje gospodarstva utječe na potražnju dok OPEC povećava proizvodnju.

Na tržištu SAD-a u srijedu je cijena nafte iznosila točno 94,43 dolara, nakon što je u utorak pala za čak 3,28 dolara. U Londonu je cijena u srijedu ojačala za 41 cent te je iznosila 92,92 dolara. Na pritisak cijene utječe i nedavna najava OPEC-a o ponovnom povećanju proizvodnje s obzirom na rekordne razine cijena nafte.

Dok se i dalje smatra da tako visoke cijene nafte nemaju neko opravdanje jer je tržište dovoljno opskrbljeno, s druge stane, potrošači su zabrinuti kako zalihe nafte neće biti dovoljne za pokrivanje zimske potražnje.

"Teško je kupovati naftu kada znate da je tržište zabrinuto zbog recesije svjetskog gospodarstva, što posebno vrijedi za Sjedinjene Države", ističe Ken Hasegawa iz Fimat Japan Inc.

Američko tržište sada očekuje tjedno izvješće Vlade o zalihama koje bi trebalo pokazati trenutno stanje zaliha. Očekuje se da su zalihe nafte pale za 900.000 barela, destilati za 1,3 milijuna barela dok su zalihe benzina porasle za 600.000 barela.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara