Cijene stambenih nekretnina u Britaniji bilježe najveći pad od 2012.

Cijene stambenih nekretnina u Britaniji bilježe najveći pad od 2012.
Ilustracija: EPA

CIJENE stambenih nekretnina u Britaniji pale su u prosincu na mjesečnoj razini po najvećoj stopi od sredine 2012., dok su na godišnjoj razini porasle najsporijim tempom u posljednjih šest godina, što je posljedica neizvjesnosti uoči Brexita.

Cijene kuća pale su u prosincu za 0,7 posto u odnosu na studeni, što je njihov najveći mjesečni pad od srpnja 2012., pokazali su podaci hipotekarnog zajmodavca Nationwide objavljeni u petak.

"Ukratko – loš kraj najgore godine od 2012."

Na godišnjoj su razini, pak, cijene kuća u prosincu porasle za samo 0,5 posto u usporedbi s 1,9-postotnim rastom u studenome. Oba su podatka slabija nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

"Ukratko – loš kraj najgore godine od 2012. Ostale ankete pokazuju da je potražnja kupaca naglo pala pred kraj prošle godine, dok se povjerenje potrošača pogoršalo”, kaže Samuel Tombs, ekonomist u konzultantskoj tvrtki Pantheon Macroeconomics.

Nationwide je priopćio da u 2019. godini očekuje rast cijena po niskim jednoznamenkastim stopama, no njegova prognoza ovisi o tome hoće li gospodarstvo nastaviti skroman rast, što nije sasvim izvjesno s obzirom na to da se bliži Brexit.

Britanska premijerka Theresa May pokušava svladati snažnu oporbu u vlastitoj Konzervativnoj stranci koja se protivi njezinom dogovoru s Europskom unijom o Brexitu. Zbog protivljenja tom dogovoru, sve je izglednije da će Britanija u ožujku izaći iz EU-a bez dogovora, što bi naštetilo britanskom gospodarstvu.

Tržište slabi zbog Brexita

Britansko tržište stambenih nekretnina slabi od izglasavanja Brexita na referendumu u lipnju 2016. godine, predvođeno padom cijena u Londonu. U vrijeme referenduma, Nationwideovi podaci ukazivali su na rast cijena stambenih nekretnina za otprilike 5 posto godišnje.

Mark Carney, guverner Bank of England, kazao je prošloga mjeseca kako bi u slučaju neurednog izlaska iz Europske unije – što nije osnovni scenarij središnje banke – cijene kuća mogle pasti i za 30 posto kao dio šireg gospodarskog šoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara