Ciklon u Bangladešu odnio preko 3000 života

PREMA današnjim procjenama bangladeške vlade, ciklon Sidr, koji je u četvrtak pogodio tu južnoazijsku državu, odnio je više od 3000 života, a brojka i dalje raste, s obzirom da tek pristižu podaci iz naselja koja su zbog prekida cestovnih i drugih veza bila odsječena od svijeta.

Iako je prva procjena broja mrtvih iznosila oko 2000 ljudi, lokalni su mediji objavili kako je taj broj već prešao tri tisuće, dok je predsjednik Crvenog križa izjavio kako strahuje da će se broj mrtvih popeti na između pet i deset tisuća.

Ciklon Sidr je, praćen snažnim olujnim vjetrovima brzine 210 km/h, pogodio zapadne oblasti Bangladeša u blizini granice s Indijom, te izazvao masovne poplave.

Prema dosadašnjim podacima, u naletu razornog vjetra i poplavama je ozlijeđeno najmanje 15.000 ljudi, a Vince Edwards iz humanitarne udruge World Vision pretpostavlja da je najmanje 280.000 ljudi ostalo bez domova.

Zbog izuzetno plodnog tla Bangladeš je jedna od najgušće naseljenih država na svijetu, ali je nizak reljef, odnosno veliki dijelovi tla ispod razina mora čine izuzetno ranjivim na morske oluje. Godine 1991. je tako ciklon ubio čak 138.000 ljudi.

Najgori ciklon u povijesti je bio Bhola u studenom 1970. godine. Tada je poginulo čak 500.000 ljudi, a sa sobom je doveo i drastične političke posljedice. Bangladeš je tada bio dio Pakistana, a nevoljkost vlade u Islamabadu da pomogne žrtvama je dovela do stvaranja separatističkog pokreta, građanskog rata i indijske vojne intervencije nakon koje je Bangladeš stekao nezavisnost.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara