CIKLUS FILMOVA FRANCUSKOGA PRODUCENTA MARINA KARMITZA

U MM Centru zagrebačkoga Studentskog centra 23. lipnja, u sklopu ciklusa europskog autorskog filma, počinje prikazivanje filmova jednog od najpriznatijih producenata francuskog filma Marina Karmitza.

Publika će 23. lipnja vidjeti film redatelja Abbasa Kiarostamia "Vjetar će nas odnijeti" (1999.), a 24. lipnja film "Šifra nepoznato" redatelja Michaela Hanekea iz godine 2000.

Nakon toga slijedi stanka do 28. lipnja, kada je na rasporedu film redatelja Jacquesa Doillona "Mala braća" (1999.), a sljedeći dan prikazat će se debitantski film Marina Karmitza "Sedam dana negdje drugdje".

Film "Melo" (1986.) redatelja Alaina Resnaisa prikazat će se 30. lipnja, a 1. srpnja "Ženska posla" (1988.) redatelja Claudea Chabrola.

Ciklus koji se prikazuje u suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba i Hrvatskim filmskim savezom završava filmom redatelja Krzystofa Kieslowskog "Tri boje: plavo" iz godine 1993.

Filmovi će biti prikazani s engleskim titlovima.

Marin Karmitz rođen je 1938. u Bukureštu. Od 1947. živi u Francuskoj, gdje je bio asistent nekolicini poznatih redatelja, među kojima i Jean-Lucu Godardu i Agnesu Vardi. Godine 1964. utemeljio je filmsku kuću MK Production. Kao prikazivač i distributer promovirao je filmove novih redatelja, primjerice Wima Wendersa.

Osamdesetih godina osnovao je producentsku kuću MK2 i počinje producirati filmove redatelja kao što su Michael Haneke, Krzystof Kieslowski, Claude Chabrol, braća Taviani, Alain Resnais i drugi. Producirao je gotovo pedeset filmova.

(Hina) pp/xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara