Čileanska vojska prvi put priznala odgovornost za zločine

Čileanska vojska prvi put priznala odgovornost za zločine
ČILEANSKA vojska prvi je put priznala odgovornost za kršenja ljudskih prava tijekom diktature Augusta Pinocheta (od 1973.1990.) koji je zapovijedao vojskom od 1973. do 1998. i mogao bi biti suđen za zločine mučenja i fizičkog uklanjanja političkih protivnika.

Čileanski dnevni list La Tercera objavio je u petak dokument u kojem general Juan Emilio Cheyre izjavljuje da "čileanska vojska čvrsto i nepovratno" preuzima odgovornost "kao institucija" za sve kažnjive i moralno neprihvatljive događaje iz prošlosti.

Odluku je kao "povijesni korak" pozdravio čileanski predsjednik Ricardo Lagos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Ria de Janeira, gdje sudjeluje na latinskoameričkom summitu, Lagos je poručio da je ponosan jer "čileanska vojska jasno kaže da za kršenja ljudskih prava nikada i ni za koga nema etičkog opravdanja, čak ni u kontekstu prošlosti kada je došlo do duboke podjele u čileanskom društvu".

U dokumentu "Kraj jedne vizije" general Cheyre je odbacio tezu o "ekscesima" i pojedinačnim krivnjama za kršenje ljudskih prava tijekom vojne diktature. Tom su se tezom godinama koristili vojni zapovjednici.

Cheyreova poruka, koji je sada prvi put kazao da je vojska kao institucija sustavno kršila ljudska prava, objavljena je nakon što je vlada nedavno publicirala izvješće o mučenjima i zatvaranju političara tijekom vojne diktature.

Vojno pokajanje poklapa se s ponovnim pokušajem čileanskog suca Juana Guzmana Tapie da sudi odgovornima za zločine počinjene tijekom vojne diktature, među kojima i bivšem predsjedniku Augustu Pinochetu koji će ovoga mjeseca napuniti 89 godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara