Cisterna se zabila u kuću na Jadranskoj magistrali

Cisterna se zabila u kuću na Jadranskoj magistrali

CISTERNA s gorivom zabila se u kuću na Jadranskoj magistrali u blizini Zadra, i eksplodirala. Vozač cisterne pronađen je mrtav u moru, dok su tri osobe ozlijeđene. Izgorjele su dvije kuće i pet brodica.

Teška prometna nesreća dogodila u 5,15 sati u Sv. Mariji Magdaleni, zadnjem mjestu u Zadarskoj županiji, u smjeru Karlobaga.

Do nesreće je došlo kada je cisterna pulskih registracijskih oznaka sletjela s ceste na oštroj krivini, udarila u kuću, i nakon toga je došlo do jake eksplozije i požara.

Prema informacijama Policijske uprave zadarske, jedna je osoba poginula, potpuno su izgorjele dvije obiteljske kuće, cisterna i najmanje pet brodica koje su bile na vezu u blizini.

Tijelo vozača cisterne Aleksa Maune, koji je poginuo u nesreći, izvučeno je iz mora. Prema podacima koje policija još ne može sa sigurnošću potvrditi, vozač je imao 23 godine.

Lakše su ozlijeđene tri osobe iz obiteljske kuće Krešimira Vukića, u koju je cisterna udarila i koja je potpuno izgorjela.

Požar je u u kasnim podnevnim satima stavljen pod kontrolu, ali još nije ugašen, a sanacija mora i okoliša se provodi.

Počinjena materijalna šteta je velika. Tek nakon što se vatra ugasi moguće je pristupiti očevidu i sanaciji.

U Državnoj upravi za vode doznaje se da je cisterna prevozila oko 36 tisuća litara benzina - eurosupera 98, koji se pri nesreći razlio po cesti te u more.Kako se doznaje u Ličko-senjskoj policijskoj upravi, promet jadranskom magistralom Senj-Karlobag-Zadar normaliziran je u oba smjera od 18 sati.

Sanacija je u tijeku

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz Državne uprave za vode doznaje se da je sanacija mora i tla počela. Glavni državni vodopravni inspektor Željko Makvić izjavio je da je branama spriječeno širenje zagađenja i da je sve pod kontrolom nadležnih službi.

Vedran Martinić, direktor Rijekatanka, tvrtke koja provodi sanaciju, izjavio je da još malo gori benzin koji se izlio u more uz obalu. Rekao je da je po okoliš dobro što se radi o benzinu.

Martinić je izjavio da je zbog vatre nemoguće prići mjestu nesreće, ali da su po cijelom zaljevu razvučene plivajuće zaštitne i upijajuće brane. Kad vatrogasci ugase požar, brane će biti spojene od jedne do druge obale zaljeva, rekao je Martinić.

Obala i more se čiste mehanički, ne koriste se nikakva kemijska sredstva, rekao je Martinić i dodao kako pretpostavlja da će sanacija biti završena tijekom sutrašnjeg dana.

Razina onečišćenja mora i tla još se ne može procijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara