Cisterne sa 70 tona otrova iz Irana zapele na Kosovu

Cisterne sa 70 tona otrova iz Irana zapele na Kosovu

ZBOG tereta za koji se sumnja da može biti radioaktivan i koji se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, prosvjedi traju već nekoliko tjedana. Cisterne iz Irana sa 70 tona nepoznate tvari, preko Turske, Bugarske i Makedonije, prije dva mjeseca stigle su na Kosovo. Za tvar se sumnja da bi prilikom uništavanja mogla postati radioaktivna, te su zbog toga jednako zabrinuti Srbi i Albanci, te ovo pitanje potresa službenu Prištinu i lokalne vlasti u južnoj Mitrovici, javlja B92.

Ove opasne kemikalije nalaze se na terminalu carine Kosova u južnom dijelu grada. U prosvjedima koji traju već nekoliko tjedana ozlijeđeno je 15 policajaca, a privedeno je 55 građana, među kojima i dva novinara.

Kosovske vlasti preuzele su odgovornost nakon neuspjelog pokušaja da 70 tona opasne sumporne kemikalije vrate u Makedoniju, odnosno Iran, kao zemlju porijekla.

U carinskoj deklaraciji stajalo da se radi o motornom ulju

Bajram Redžepi, gradonačelnik južnog dijela Mitrovice, za situaciju optužuje Vladu Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisu bili pažljivi jer nisu smjeli dozvoliti ulazak ove opasne tvari poslije dogovora Trepče i Ministarstva unutarnjih poslova Kosova da se ova nepoznata otrovna tvar smjesti na terminalu carine u južnom dijelu Mitrovice", rekao je Redžepi.

U carinskoj deklaraciji stoji da kosovski Turčin iz Mamuse kod Prizrena uvozi motorno ulje u plastičnim bačvama od 20 kilograma i tek po otvaranju u pogonima u Prizrenu utvrđeno je da se ne radi o motornom ulju, već o nepoznatoj otrovnoj tvari.

Vuk Antonijević, direktor Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, izjavio je da su zabrinuti, prate čitavu situaciju i obavijestili su nadležno ministarstvo Vlade Srbije.

"Pratit ćemo i proces neutralizacije jer se razgradnjom može ugroziti ne samo područje Mitrovice, već, zbog vodotokova, i dio centralne Srbije", rekao je Antonijević.

D.M.
Foto: AFP (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara