Civilna uprava raspustila ključna iračka ministarstva

CIVILNI upravitelj u Iraku Paul Bremer u petak je izvijestio kako su s radom prestala ključna ministarstva obrane i informiranja te da je raspuštena iračka vojska, čime je oko 400.000 osoba, uglavnom vojnog osoblja, postalo radni višak.

Ta odredba potvrđuje nedavno poduzete korake čija je svrha uspostava potpuno nove i drukčije iračke administracije. Bremerova prethodnika, umirovljenog američkog generala Jaya Garneda Iračani su kritizirali upravo zato što je tolerirao povratak dužnosnika stranke Baas na mjesta u vladi.

Prije tjedan dana Bremer je najavio kako će se civilne službe očistiti od bivših dužnosnika Baasa, koji su činili Huseinovu vladajuću elitu.

Današnje raspuštanje vojih snaga slijedilo je nakon rezultata glasovanja Vijeća sigurnosti UN-a prema kojemu su ukinute sankcije Iraku te je odobrena poslijeratna tranzicijska uprava u toj zemlji koju predvode SAD i Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Među danas raspuštenim tijelima je i Sadamova elitna Republikanska garda. Otpušteni vojni djelatnici s rangom nižim od pukovničkog dobit će kompenzaciju u iznosu od jedne mjesečne plaće, a kod viših činova to neće biti slučaj.

Civilna uprava obvezala se da će u skoroj budućnosti ponovno uspostaviti nove oružane snage koje će biti pod civilnom kontrolom. "To će tijelo biti profesionalno, nepolitičko, vojno učinkovito i predstavljat će sve državljane Iraka", kaže se u priopćenju.

(Hina) mh sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara