Civilni vojni rok trenutno služi 2.645 ročnika

CIVILNI vojni rok trenutno služi 2.645 ročnika, osoba koja podnosi zahtjev za civilnu službu mora uvjerljivim učiniti vjerske i moralne razloge zbog kojih traži takvu službu, odgovorilo je Ministarstvo pravosuđa na zastupnički upit Joze Radoša (Libra).
Ministarstvo navodi da bi se o eventualnim drugim razlozima i namjerama podnošenja zahtjeva za civilnu službu moglo samo nagađati, jer egzaktnih podataka o tome nema.

Radošu, koji je postavio pitanje vezano za civilnu službu, Ministarstvo je poslalo pisani odgovor u kojem se navodi da je institut prigovora savjesti, odnosno mogućnost civilnog služenja vojnog roka, u Hrvatsku uvedena 1990., da se iz godine u godinu povećava broj zahtjeva i novaka upućenih na službu.

Od samo jednog zahtjeva u 1991., njihov je broj u prošloj godini narastao na 8.556, a do 17. travnja ove godine podneseno je 2.406.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1997., kada su na civilno služenje upućeni prvi novaci, bilo je 18 civilnih ročnika, godinu poslije 61, godinu iza te 109, 2000. njih 304, 2001. 1.582 ročnika, a prošle čak 4.699.

Vojni rok civilno se može služiti u znanstvenim, obrazovnim, odgojnim, kulturnim, športskim, socijalnim, zdravstvenim, sanitarnim ili humanitarnim pravnim osobama i tijelima.

Parlamentarna stranka Libra, čiji je Radoš predsjednik pokrenula je inicijativu za ukidanjem vojnog roka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara