Članice Vijeća sigurnosti osudile napade na kosovske Srbe

ČLANICEVijeća sigurnosti UN-a sinoć su na izvanrednoj sjednici, sazvanoj na zahtjev Srbije i Crne Gore, izrazili osudu i žaljenje zbog prošlotjednog ubojstva dvoje srpskih tinejdžera u okolici Peći na Kosovu.

U izjavi koju je nakon sjednice pročitao predsjedavajući Vijeća, sirijski veleposlanik Mihail Wehbe, izražena je "duboka zabrinutost" zbog činjenice da četiri godine nakon završetka rata na Kosovu dolazi do tako tragičnih događaja.

Na sjednici je govorio i potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za Kosovo Nebojša Čović, koji je izrazio odlučnost Beograda da i dalje surađuje s međunarodnom zajednicom, upozorivši kako na Kosovu postoji opasnost od uspostave "fašizma i albanske paradržave".

Napad na srpske tinejdžere, u kojem su dvojica ubijena a četiri ranjena dok su se kupali u rijeci kraj svog sela Goraždevaca, odlučno su osudili svi govornici na sjednici, ističući kako cilj međunarodne zajednice i dalje ostaje izgradnja mulitetničkog Kosova.

Američki predstavnik James Cunningham je rekao da su SAD osudile napad te da je Misija UN-a (UNMIK) brzo reagirala na događaje. Istaknuo je da su i albanski čelnici osudili napad i dodao kako će najbolji spomen na ubijene biti izgradnja multietničkog društva.

Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry je Čovićeve optužbe na račun nedjelotvornosti UNMIK-a i KFOR ocijenio kao neutemeljene i nepoštene. Zauzeo se za kažnjavanje odgovornih i rekao da međusobno optuživanje Prištine i Beograda ne pridonosi normalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao i obično kada je riječ o Kosovu i djelovanju međunarodne zajednice, pored predstavnika Beograda, najoštriji je bio predstavnik Rusije koji je rekao se teroristički napad na srpsku mladež ne može opravdati. Genadij Gatilov je također rekao da UNMIK mora biti puno aktivniji u suzbijanju međuetničke netrpeljivosti, koja potiče nasilje i stvara klimu nesigurnosti.

Najduži govor održao je Nebojša Čović, koji je kazao da su nevina djeca okrutno napadnuta samo zato jer su Srbi a napad na njih poruka je svim Srbima da odu s Kosova i da multietničko Kosovo nema budućnosti. Potužio se kako se pred Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) šalje samo Srbe te da većina Albanaca na Kosovu mirno promatra nasilje nad Srbima.

Pozvao je na poduzimanje odlučnih mjera za ispunjenje rezolucije 1244. Vijeća sigurnosti, uključujući povratak izbjeglica i jamstva sigurnosti i slobode kretanja.

Od kraja rata 1999. Albanci su, po njegovim riječima, ubili 1021 pripadnika srpskog naroda i uništili 10 samostana i crkava iz 14. stoljeća.

"Ako međunarodna zajednica ne ukloni nestabilnost, bit će povijesno odgovorna za buđenje fašizma u dijelu Europe i nastanak monoetničke albanske paradržave na području koje je pravno priznato kao dio Srbije i Crne Gore", zaključio je Čović.

(Hina) dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara