Članovi medicinskog osoblja za vrijeme uragana Katrine ubili četiri pacijenta?

Članovi medicinskog osoblja za vrijeme uragana Katrine ubili četiri pacijenta?
JEDNA liječnica i dvije medicinske sestre su u bolnici Memorial Medical Center u New Orleansu, nekoliko dana nakon što je to područje pogođeno uraganom Katrina, navodno ubile četiri svoja pacijenta.

Kako prenosi BBC, ubojstva su se dogodila nakon što su, uslijed tragedije, bolnice ostale prepune pacijenata. Za četvrtostruko ubojstvo osumnjičene su dr. Anna Pou, Lori L. Budo i Cheri Landry.

Prema sudskom izvješću, utvrđeno je kako su 1. rujna četiri pacijenta bili žrtve smrtonosnih doza morfija. Radilo se o starijim pacijentima, u dobi od 62, 66, 89 i 90 godina.

"Ovdje se ne radi o eutanaziji, ovdje se radi o ubojstvu. Govorimo o ljudima koji su glumili Boga." - izjavio je tužitelj Charles C. Foti.

Prema sudskim dokumentima, pacijentima je dan morfij kombiniran s medazolam hidrokloridom, poznatijem kao Versed. Oba lijeka imaju ublažujući utjecaj na središnji živčani sustav. Uzimani zajedno, kako objašnjava Foti, lijekovi postaju "smrtonosni koktel nakon čijeg je uzimanja smrt zajamčena".

Liječnica i medicinske sestre privedene su u ponedjeljak nakon desetomjesečne istrage. Optužene da su sudjelovale u ubojstvu drugog stupnja, te su na slobodu puštene uz jamčevinu od 100 tisuća dolara.

Neki izvori navode kako su uvjeti rada u bolnicama u vrijeme tragedije bili užasni, te su se ubojstva navodno dogodila kako bi se "ubrzao proces evakuacije".

Dok tužitelj Foti smatra kako su liječnici "zlouporabili svoje ovlasti kao medicinski praktikanti", odvjetnik optužene Anne Pou, Rick Simmons, izjavio je kako je njegova klijentica nevina, ne skrivajući pri tomu svoje nezadovoljstvo načinom na koji je osumnjičena uhićena.

"Rekao sam im da ona ne predstavlja nikakvu opasnost te da će se sama svojevoljno predati. Umjesto toga, oni su je odlučili uhititi u njezinu domu, samo kako bi njezin skalp predali medijima." - izjavio je Simmons.

Odvjetnik optužene Landry također je izjavio kako se njegova klijentica ne osjeća krivom za navedene optužbe i da je ostao iznenađen njezinim uhićenjem.

U listopadu prošle godine CNN je izvjestio o podatku da su neki članovi medicinskog osoblja, uslijed otežanih uvjeta pri velikom broju pacijenata i nedostatku hrane za iste, otvoreno raspravljali o tomu treba li neke od njih eutanizirati.

Ubrzo nakon što je Foti započeo svoju istragu, izjavio je kako vlasnik bolnice, zdravstvena korporacija Tenet, ne surađuje u istrazi.

U međuvremenu, Tenet je najavio prodaju triju bolnica na području New Orleansa, uključujući i Memorial Medical Center koji je zatvoren ubrzo nakon što je Katrina pogodila New Orleans.

B.S.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara