Članovi Povjerenstva za sukob interesa bez najavljene prisege pred Mesićem

ČLANOVI Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa danas nisu položili prisegu pred Predsjednikom RH, unatoč njihovim jučerašnjim najavama, a od prisege su, tvrdi predsjednik Povjerenstva Antun Kapraljević, odustali zbog najave SDP-a da će pred Ustavnim sudom tražiti ocjenu ustavnosti Pravilnika o radu Povjerenstva.

Klub zastupnika SDP-a jučer je najavio da će zahtjev Ustavnom sudu podnijeti zbog niza odredbi Pravilnika koje su, po njihovoj ocjeni, protivne Ustavu, ali i Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević-Marinović za Hinu je pojasnila da im najviše smeta odredba kojom se vanjskim članovima Povjerenstva daje dužnosnički imunitet, a koji je, tvrdi, čisto ustavna kategorija.

"Umjesto nastojanja da i sami podliježu godišnjoj kontroli imovine, kakva se primjenjuje, primjerice, na djelatnike USKOK-a, članovi Povjerenstva žele se skriti iza imuniteta", kazala je.

Pravilnik Povjerenstva, po njezinu mišljenju, ne sadrži ono bitno, a to su detaljno razrađena pravila postupanja koja su se, priznaje, mogla propisati i samim Zakonom, donesenim u listopadu prošle godine u vrijeme kad je sama bila ministrica pravosuđa.

"Zakon bi možda i trebalo izmijeniti, s obzirom da je dosta štur u detaljima o radu Povjerenstva", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da je zakon neodređen u tom dijelu smatra i Kapraljević koji ističe da je, upravo zbog toga, Povjerenstvo kroz Pravilnik moralo riješiti niz zakonskih nejasnoća i nedorečenosti.

Naglasio je da je rad Povjerenstva po Zakonu javan, kao i zapisnici sa svih njegovih sjednica, što vanjske članove, nezaštićene imunitetom, izlaže mogućnosti brojnih sudskih tužbi za klevetu. Od takvih ih se pritisaka može zaštiti jedino imunitetom kakvoga imaju saborski zastupnici, smatra Kapravljević.

Odredbu o prisezi pred Predsjednikom Republike Kapraljević objašnjava činjenicom da je predsjednik jedini visoki državni dužnosnik o čijem sukobu interesa Povjerenstvo ne odlučuje.

Naglasio je da je ocjena ustavnosti Pravilnika u interesu Povjerenstva koje je, stoga, od Ustavnog suda danas zatražilo da što prije riješi to pitanje.

Budući da u spornom Pravilniku stoji da članovi Povjerenstva svoju dužnost počinju obnašati kad polože prisegu, Kapraljević drži da je rad Povjerenstva do daljnjega onemogućen. Inicijativu SDP-a stoga smatra "pokušajem opstrukcije rada Povjerenstva".

Ingrid Antičević-Marinović smatra, pak, da Povjerenstvo i bez prisege može neometano raditi jer, ističe, prisega ima samo deklaratorno, a ne i konstitutivno značenje. "Čini se da su članovi Povjerenstva, na žalost, opsjednuti svojom pozicijom, a ne dužnošću", kazala je Ingrid Antičević-Marinović.

Iz Ureda predsjednika priopćeno je da su članovi Povjerenstva upoznali predsjednika Mesića o najavljenim promjenama Zakona o sukobu interesa kako bi se ostvarile "sve zakonske pretpostavke za početak rada, te izbjegle moguće nejasnoće u pogledu djelovanja Povjerenstva". Predsjednik Mesić podržao je što skorije stvaranje zakonskih okvira i preduvjeta za normalno djelovanje Povjerenstva, kaže se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara