članovi udruge eko kvarnera sutra kod predsjednika mesića

Predsjednik Republike Stjepan Mesić primit će sutra članove Ekološke udruge Eko Kvarnera iz Omišlja, s kojima će razgovarati o projektu Družba Adria, najavila je danas ta udruga.

Projektom Družba Adria planira se doprema nafte s naftnih polja u Ruskoj Federaciji naftovodom preko šest zemalja do luke u Omišlju. Ondje bi se nafta ukrcavala u tankere koji bi je prevozili do korisnika, pretežito u SAD-u. Preko hrvatskog teritorija nafta bi se dopremala naftovodom kojim upravlja državna tvrtka Jadranski naftovod (JANAF). Prve godine planirana je doprema od pet milijuna tona nafte, a nakon toga do 15 milijuna tona nafte na godinu.

U pismu koje su prije sastanka poslali predsjedniku Mesiću, a danas medijima, članovi Eko Kvarnera ističu kako "vjeruju da je predsjednik nepotpuno ili krivo informiran o problemima projekta Družba Adria".

Smatraju da se uveličava gospodarska korist od tog projekta, te da nije utemeljena tvrdnja kako je riječ o strateški nužnom transportu nafte iz Rusije u SAD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Eko Kvarner ističe da se umanjuje opasnost od balastnih voda, te kako se neopravdano nameće teza da će, ako Hrvatska odustane od tog projekta, transport nafte preuzeti konkurentske luke u sjevernom Jadranu.

Po mišljenju članova te udruge, "prijeporna je kompetentnost izrađivača Studije utjecaja na okoliš koju je naručio JANAF", te je upitno hoće li ta studija odgovoriti na sva pitanja u vezi s projektom.

Po najavi Eko Kvarnera, predsjednik Mesić primit će izaslanstvo te udruge sutra u 11 sati.

(Hina) hšup ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara