Clinton i Obama na ključnoj debati u Iowi

Clinton i Obama na ključnoj debati u Iowi

KANDIDATI američkih Demokrata u utrci za poziciju kandidata na predsjedničkim izborima, senatori Barack Obama i Hillary Clinton, dobili su priliku braniti svoje stavove u nedjeljnoj debati u američkoj državi Iowi, objavio je danas CNN.

Obama je tako pokušao uvjeriti birače da nije neiskusan za poziciju prvog čovjeka Bijele kuće, kako je to u nedavnom sučeljavanju izjavila senatorica Clinton. Ona se, pak pokušala obraniti od nedavnih kritika Bushevog savjetnika u ostavci, Karl Rovea "da je birači doživljavaju na negativan način".

Država Iowa je prva američka država koja će izabrati stranačke kandidate Demokratske stranke za predsjednika SAD-a.

Moderator George Stephanopoulos s ABC televizije otvorio je raspravu pitanjem "Da li je Barack Obama spreman da postane predsjednik te ima li dovoljno iskustva za tu poziciju?", dok je bivšoj prvoj dami dan prostor da komentira izjave Karla Rovea, vezane uz njen negativan imidž kod birača.

Iako su se uglavnom suzdržavali od međusobnih napada, osmero demokratskih kandidata ponovno je iskoristilo priliku da se distanciraju od stavova svojih stranačkih suparnika, te iznesu svoje viđenje problema, posebno u području vanjske politike. Ponovo se otvorila rasprava o Obaminoj izjavi kako bi se u prvoj godini svog mandata sastao sa vođama diktatorskih režima, a dotičnu izjavu su kritizirali svi ostali kandidati, na čelu sa senatoricom Clinton.

Hillary Clinton je na pitanje o svojoj kampanji odgovorila kako ima jasne i čvrste stavove od kojih ne odstupa, te da je u debati s Obamom imala "određenih neslaganja". 

"Mislim da će se sljedeći predsjednik morati suočiti sa velikim prijetnjama u međunarodnoj sigurnosti, kao i prijetnjama i  izazovima s kojima se već dugo vremena nije morao suočiti nijedan predsjednik SAD-a", izjavila je Hillary Clinton.

Odbacila je i izjave o svom negativnom imidžu kod birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbilja mi je zanimljivo što je Rove toliko opsjednut sa mnom. Mislim da je glavni razlog takvim komentarima činjenica da zna da ćemo mi pobijediti", odgovorila je na kritike uskoro bivšeg predsjedničkog savjetnika Rowea, Hillary.

Senator New Yorka uputio je kritiku Obami, rekavši kako čovjek na takvoj poziciji u ovom specifičnom razdoblju, ne može kao prvi korak najaviti kontakte sa svojim protivnicima, a s njim su se složili i senator Connecticuta Chriss Dod, kao i njegov kolega iz Delawarea, Joe Biden.

"Mislim da su rasprave koje se događaju proteklih tjedana samo stvar političkog manevriranja", odgovorio im je Obama, dodavši kako se jaki vođe moraju sastajati i sa svojim neistomišljenicima.

Nastavljena je i diskusija o promjeni stava prema Pakistanu.

"Pervez Musharraf možda nije idealan predsjednik, ali on osigurava stabilnost u regiji, te je glavni američki saveznik u borbi protiv al-Qaide", izjavio je bivši senator Sjeverne Karoline, John Edwards.

Simpatičnu izjavu za završetak debate u pomirljivom tonu dao je Bill Richardson iz Novog Mexica.

"Senatorica Clinton ima iskustvo, a senator Obama volje za promjene. Za mene ste oboje pobjednici", izjavio je Richardson.


Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara