Čobanković: Ako benzin poskupi, Vlada više ne može intervenirati

Foto:Ronald Goršić / Cropix

"ŠTO će biti s naftnim derivatima, to više nije u našim rukama. Vlada više ne može intervenirati", rekao je jutros na Hrvatskom radiju ministar poljoprivrede i  potpredsjednik Vlade Petar Čobanković, odgovarajući na pitanje ima li šanse da država opet reagira kod poskupljenja benzina. Zbog građanskog rata u Libiji kojemu se ne nazire kraj, očekuje se da će cijena goriva rasti i za dva utorka, no čini se da je potez od prije dva dana, kad je Vlada smanjila trošarine za 15 lipa, zadnja državna intervencija. Čobanković je Hrvatsku predstavio i kao svijetli primjer SAD-u, gdje je gorivo poskupjelo 8 posto, a država nije intervenirala.

Osvrnuo se ministar i na seljačke prosvjede u Ferovcu.

"Energiju i snagu treba trošiti na polju"

"Energiju i snagu treba trošiti na polju, ne na prosvjedima! Ulazimo u značajno bolje vrijeme za poljoprivredu, seljacima će se sve platiti kroz bolju cijenu", izjavio je Čobanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za idući tjedan je najavio sastanak s bankama kako bi dogovorili deblokadu računa i reprogramiranje duga za poljoprivrednike koji su upali u financijske probleme. Ministar se posebno obrecnuo na pitanje dolazi li sada na naplatu Vladino kupovanje socijalnog mira i dogovora sa socijalnim partnerima.

"Ne kupujemo socijalni mir"

"To je potpuno kriva teza! Ne kupujemo socijalni mir, nego osiguravamo da poljoprivreda funkcionira. Pogledajte što se događa u Srbiji gdje mjere nisu prave. Iako su tradicionalno stočarska zemlja, lani im je proizvodnja mlijeka pala za 30 posto i došlo je do nestašice. Mi smo povlačili prave poteze i tako sačuvali proizvodnju mlijeka", zaključio je Čobanković.

Prosvjednicima je poručio da poticaje u punom iznosu neće isplatiti i da su ove godine za poljoprivredu izdvojeni "najveći iznosi u povijesti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara