Čobanković se žali da ne može stalno biti s prosvjednicima: Pokrovac nije seljak

Foto: Danijel Soldo/Cropix

SELJACI su danas oko podne s pedesetak traktora djelomično blokirali vinkovačku obilaznicu i traže da ih u roku od nekoliko sati posjete predsjednik Josipović, premijerka Kosor i ministar Čobanković, javlja HRT. Kazali su da će u suprotnom krenuti u potpunu blokadu ceste, iako se Čobanković sinoć uspio dogovoriti s prosvjednicima iz Ferovca, kojima je ponudio dovoljno dobre uvjete da odustanu od blokade.

"Pogledajte parole na tim prosvjedima, Jaco odlazi, Vlado odlazi. Kod mene ni na jednom punktu nije bilo političke pozadine, osim borbe za interese obiteljskih gospodarstava", rekao je Indexu Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje. Dukić je sinoć imao uspješnu pregovaračku rundu sa Čobanković i kaže da mu nije jasno zašto se danas krenulo u nove prosvjede. Seljaci koji su oko podne blokirali ceste traže punu isplatu poticaja, a ovi iz Ferovca dogovorili su 88 posto.

Potpisano se već provodi u djelo

"Ne samo da smo dogovorili, nego smo potpisali i to se već provodi u djelo. Udvostručili su se poticaji na krmače, smanjena je cijena zakupa državnog zemljišta, voćari, povrtlari, vinogradari i uzgajivači duhana odsad smiju koristiti 300 litara plavog dizela po hektaru, dosad je limit bio 150 litara", nabraja Dukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, dogovor s ministrom postigli su seljaci iz Požeško-slavonske, Bjelovarsko- bilogorske i Varaždinske županije. Osim djelomične blokade vinkovačke obilaznice, danas su prosvjedovali i seljaci iz Krapinsko- zagorske županije, koji su tražili da se cijela županija proglasi područjem s otežanim uvjetima proizvodnje i da na račun toga dobiju 30 posto više plavog dizela. Traktorima su blokirali zagorsku magistralu, ali su se oko 11.30 povukli. Na cesti su opet i seljaci iz Vukovarsko-srijemske županije.

Pobunjeni seljaci traže prijevremene izbore

Još uvijek pobunjeni seljaci na čelu sa predsjednikom Sindikata hrvatskih seljaka Tomislavom Pokrovcem traže da se poštuju dogovori sa prethodnih sastanaka s ministrom Petrom Čobankovićem.

Pokrovac tvrdi da se SHS ne tiče dogovor s nekim seljačkim udrugama s područja Požege te smatra kako se to dogovorilo po "Insceniranom i s Čobankovićem unaprijed dogovorenom scenariju". Sindikat hrvatskih seljaka traži da Vlada raspiše prijevremene izbore kako bi se prekinulo "teško stanje u kojem se već duže nalazi cijela zemlja".

Pokrovac nije poljoprivrednik

Ministar Čobanković danas je rekao da mu je žao što Pokrovac nije bio na sastanku s ostalim seljačkim udrugama, a tvrdi kako je bio pozvan na nekoliko sastanaka iako mu sindikat nije registriran.

"Ne znam o čemu bih trebao razgovarati s Pokrovcem jer on nije poljoprivrednik, on je gospodarstvenik. Ima registriranu tvrtku gdje je član uprave, a u upisniku poljoprivrednih proizvođača nema nijednog Tomislava Pokrovca, upisana je samo Manda Pokrovac", kazao je Čobanković. Ministar ističe da "ne može cijelo vrijeme provoditi sa prosvjednicima". Poručio je Pokrovcu da ako želi razgovor s njim kao potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo da je za to spreman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara