Cold Mountain s najviše nominacija za britanske filmske nagrade

FILM "Cold Mountain" s 13 nominacija i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" s njih 12 predvode listu nominiranih filmova za nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA).

Oba naslova natjecat će se u kategoriji najboljeg filma s pričom "Big Fish" Tima Burtona, "Gospodarom i ratnikom" Petera Weira te filmom "Lost in Translation" mlade redateljice Sofie Coppole.

Anthony Minghella, redatelj i scenarist filma "Cold Mountain" te Peter Jackson ("Gospodar prstenova") nominirani su za najbolje redatelje, dok je iz utrke ispala "Mistična rijeka" i njezin redatelj Clint Eastwood.

Dobitnici nagrada BAFTA bit će objavljeni 15. veljače, dva tjedna prije dodjele Oscara. Sean Penn je nominiran dva puta, za uloge u "Mističnoj rijeci" i "21 Grams". Nominirani su i Benicio del Toro (Pennov kolega u filmu ?21 Grams?), Jude Law za "Cold Mountain", Bill Murray za ?Lost in Translation" i Johnny Depp za "Pirate s Kariba", javlja BBC u ponedjeljak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nicole Kidman, glavna glumica u filmu "Cold Mountain" nije dobila nominaciju za nagradu BAFTA. Za najbolje glumice nominirane su Anne Reid ("The Mother"), Naomi Watts ("21 Grams"), Uma Thurman ("Kill Bill Vol. 1") i Scarlett Johansson dva puta - za "Lost In Translation" i "Djevojka s bisernom naušnicom".

"Djevojka s bisernom naušnicom", djelo engleskog redatelja Petera Webbera, adaptacija je bestselera Tracy Chevalier, a sve je iznenadio nominacijama u čak 10 kategorija. Judy Parfitt neočekivano je nominirana za najbolju sporednu ulogu, a Eduardo Serra za iznimnu kameru, koja odaje dužno poštovanje nizozemskom umjetniku Vermeeru.

Osim Parfitt, nominacije za najbolje sporedne glumice dobile su i Holly Hunter ("Thirteen"), Laura Linney ("Mistična rijeka"), Emma Thompson ("Love Actually"), i favoritkinja za Oscara - Renee Zellweger ("Cold Mountain").

Tim Robbins ("Mistična rijeka") jedini je Amerikanac u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Uz njega se natječu Bill Nighy ("Love Actually"), Ian McKellen ("Gospodar prstenova"), Albert Finney ("Big Fish") i Paul Bettany ("Gospodar i ratnik").
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara