Colin Powell idući tjedan na Zapadnoj obali

Colin Powell idući tjedan na Zapadnoj obali
AMERIČKI državni tajnik Colin Powell posjetit će idući tjedan Zapadnu obalu i sastati se s novim palestinskim vodstvom koje je privremeno preuzelo vlast nakon smrti predsjednika Jasera Arafata, priopćio je u ponedjeljak jedan palestinski dužnosnik.

Sjedinjene Države još nisu potvrdile vijest o tom putovanju koje bi Powellu bilo prvo na palestinske teritorije od ožujka 2003. kad je utro temelje "mirovnim smjernicama" koje imaju američku podršku, ali odonda su zbog izraelsko-palestinskoga nasilja uglavnom propale.

Powellov bi posjet dao težinu zahtjevu američkoga predsjednika Georgea W. Busha da se obnove napori za mir i stvaranje palestinske države nakon smrti Jasera Arafata. Od Arafata, koji je umro u četvrtak, Sjedinjene su Države zazirale.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američki državni tajnik idući tjedan dolazi na Zapadnu obalu, ali o rasporedu i dnevnom redu još se raspravlja", rekao je za Reuters Mohammed al-Waheidi, glasnogovornik palestinskoga ministra vanjskih poslova Nabila Šaata.

Powell će vjerojatno razgovarati s novim predsjednikom Palestinske oslobodilačke organizacije Mahmudom Abasom i premijerom Ahmedom Koreijem, obojicom razmjerno umjerenim političarima.

Bush je prošli tjedan izjavio da smrt staroga palestinskoga vođe otvara novo poglavlje u bliskoistočnome mirovnom procesu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara