CONTE NAJVJEROJATNIJI POBJEDNIK IZBORA U GVINEJI

U Gvineji su u nedjelju počeli predsjednički izbori na kojima je gotovo sigurni pobjednik boležljivi vladar zemlje Lansana Conte budući da oporba bojkotira izbore pa mu je jedini protukandidat jedan malo poznati političar.

Od preuzimanja vlasti državnim udarom 1984. godine, Conte je čeličnom rukom vladao tom zapadnoafričkom državom, koja ima velike prirodne zalihe mnogih važnih resursa, a čak treće najveće zalihe boksita na svijetu.

No, Conteovo narušeno zdravlje i nepostojanje čovjeka koji bi ga mogao naslijediti potaklo je zabrinutost da bi Gvineju, u slučaju njegove smrti ili nesposobnosti za obnašanje dužnosti, mogao zahvatiti kaos, kao u susjednoj Liberiji, Obali Bjelokosti i Sierra Leoneu.

Oporbene stranke su izrazile sumnju da izbori neće biti pošteni i zatražile od etnički podijeljene vojske da privremeno preuzme vlast. Oporba je najavila i da neće priznati rezultate izbora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog oporbenog bojkota, jedini protukandidat Conteu je fizičar Mamadou Bhoya Barry, parlamentarni zastupnik male stranke bliske Conteovoj Stranci za jedinstvo i napredak.(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara