Čović: reforme vojske u bih drastične i bolne

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je na proslavi 11. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane rekao da će skorašnje reforme obrambenosigurnosnog sustava u BiH biti, kako se izrazio, "drastične i bolne".

On je istaknuo kako će te reforme zahvatiti i hrvatsku sastavnicu Vojske Federacije BiH, koja je legalni nasljednik HVO-a. "Smanjenje broja profesionalnih vojnika bit će bolno, ali nužno", rekao je pri tomu Čović. U tom kontekstu on je kazao kako će u reformi vojnih struktura hrvatska sastavnica Vojske Federacije BiH surađivati sa SFOR-om i međunarodnim organizacijama radi, kako je rekao, ispravljanja "krive slike" o Hrvatima u BiH. Tim riječima Čović je aludirao na neuspjeli pokušaj uspostave hrvatske samouprave u BiH prije dvije godine i pokušaj raspuštanja postrojbi hrvatske sastavnice Vojske Federacije BiH, što su proveli tadašnji čelnici HDZ BiH predvođeni Antom Jelavićem i njegovim istomišljenicima, a što je izazvalo osudu cjelokupne međunarodne zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Aktualni ministar obrane Federacije BiH Miroslav Nikolić, na istoj je proslavi odbacio, kako je rekao, težnje da se diskreditira HVO i proglasi ga se agresorom na BiH i paravojskom. "Cilj takve diskreditacije HVO je slabljenje cjelokupne pozicije hrvatskog naroda u BiH, rekao je Nikolić. Osvrćući se na nedavnu odluku visokoga međunarodnog predstavnika Paddya Ashdowna o ukidanju "paralelnih struktura" u Vojsci Federacije BiH ministar Nikolić je rekao kako to ne znači nestajanje dviju sastavnica (hrvatske i bošnjačke) Vojske Federacije BiH nego uspostavu jednog zapovjedništva u toj vojsci.

(Hina) pg sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara