Crkva bi od civilnog suda preuzela rastave braka, a traže i ukidanje liječničke tajne

Crkva bi od civilnog suda preuzela rastave braka, a traže i ukidanje liječničke tajne

Foto: Arhiva

"NIŠTA nije gore za savjest suca, nego kad zna da negdje postoji dokaz, a da stranka u postupku ili sudac do tog dokaza ne može doći. Da ne znaš o njegovoj kvaliteti, a još ako se nadaš da je to čvrsti dokaz. To je važno pitanje. Rješenje ovisi o HBK i Ministarstvu pravosuđa Vlade RH", svojevrsni je zaključak Petog međunarodnog simpozija crkvenih pravnika koje je najviše mučilo pitanje kome vjerovati kada je u pitanju razvod braka. Tako su tražili rješenje kako im država može omogućiti da se liječnike oslobodi čuvanja tajni o pacijentima kako bi pribavili "nužne dokaze", tko je u pravu kada traži razvod crkvenog braka. 

Stalo im je samo do nove ženidbe

Naime, svećenici zaključuju da je onima koji traže razvod braka pred Crkvom jedino stalo do nove ženidbe kao i da su "nespremni priznati pravu istinu o svojim propustima, zbog kojih nisu bili sposobni prihvatiti ženidbu". Crkvene sudove koji raspravljaju o razvodu braka tako muči pitanje kako stvarno utvrditi ima li stranka dokaze za to što tvrdi u tužbi ženidbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U radu crkvenog suda poteškoća je dobivanje dokaznih podataka, npr. od liječnika koji ima obvezu čuvanja liječničke tajne, čije je odavanje povreda prava pacijenta", primijetio je mons. Mate Uznić pa se raspravljalo o rješenju kako bi crkvenom sudu dokaze posredovao državni sud, koji ima autoritet državne vlasti i može osloboditi liječnika čuvanje tajne.

Kako Crkva može biti komotna i legalna

"Tu biste bili u komotnijoj i legalnoj poziciji", zaključio je na skupu Ivan Milotić crkvenim pravnicima. Predsjednik Hrvatskog kanonističkog društva dr. Josip Šalković, kako prenosi IKA zamolio je Milotića da odredi nacrt ugovora prema kojem bi crkveni sud došao do dokaznih podataka.

U raspravi se otvorilo pitanje pod kojim bi vidom presude crkvenog suda o ništavosti ženidbe prihvatili civilni sudovi jer kako kažu predstavnici Crkve oni su puno "dublji" po tom pitanju jer sude valjanost ili nevaljanost ženidbe bez uplitanja kako će se podijeliti imovina odnosno briga za djecu što je prioritet kod rastave braka, prenosi IKA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara