Crkva protiv Vlade: Prekinite rasprodavati izvore vode!

Tekst: J.C.
Foto: Arhiva

KATOLIČKA crkva u Hrvatskoj, odnosno komisija "lustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije žestoko je osudila novi Zakon o vodama koji priprema Vlada Jadranke Kosor. Crkva upozorava da će ovaj zakon omogućiti neometanu rasprodaju i privatizaciju izvora pitke vode u Hrvatskoj, te dodatno centralizirati sustav gospodarenja vodom.

Crkva poručuje kako Zakonom nije osiguran socijalni minimum koji bi najsiromašnijem sloju građana bio zajamčen i, naravno, besplatan što bi se, prema mišljenju Crkve, trebalo kompenzirati višom cijenom za rasipnu potrošnju vode. Crkva je također zabrinuta zbog nepostojanja mehanizma zaštite od nekontrolirane privatizacije, kao i zbog nedostatka strategije izvoza vode.

"Ovim zakonom otvara se put multinacionalnim tvrtkama ili neodgovornim domaćim poduzetnicima koji bi željeli ostvarivati profit na preostalom nacionalnom bogatstvu Hrvatske", poručila je komisija i dodala kako je nedopustivo da upravljanje hrvatskim vodnim bogatstvima bude u isključivoj nadležnosti samo jedne ustanove, Hrvatskih voda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara