Crkva se ne protivi izgradnji spomenika Mili Budaku

CRKVENE vlasti se ne protive izgradnji spomenika Mili Budaku, književniku, ministru kulture NDH i osuđenom ratnom zločincu, ispred mjesne crkve u Svetom Roku. Vrh države nema stav, piše Novi list.

Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Antun Šuljić smatra da svako mjesto ima pravo na svoj izbor, naglasivši da se radi o autonomnoj odluci i odgovornosti mjesnog župnika i mjesnih vlasti. Šuljić osobno uvažava Budaka kao književnika, te smatra da njegovu politiku treba prepustiti povjesničarima.

"Ako su mjesne vlasti svome zemljaku htjele podići spomenik, onda očito u takvom čovjeku vide neku vrijednu osobu i preuzimaju svu odgovornost za takav čin. Inače, Kaptol ne mora znati za takvu inicijativu, a budući da u Ckrvi postoji odnos supsidijarnosti, niti mjesni biskup o akcijama pojedine župe ne mora uvijek donositi odluke"- rekao je Šuljić za Novi list.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang bio je bez komentara, jer Vlada o inicijativi za podizanje spomenika Budaku nema službeni stav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hebrang osobno smatra da je Budak napravio neke dobre stvari, ali je isto tako svjestan da je u kontekstu zbivanja Drugog svjetskog rata o njemu opći stav u svijetu negativan.

Bivši župnik fra Ivan Savić koji je sa župnim vijećem odobrio izgradnju, za sada samo kamenog postolja pokraj crkve, smatra da Milu Budaka treba gledati kao domoljuba i velikog pisca koji je rođen u Svetom Roku.

 "Mještani imaju pravo na lijepe uspomene na vrsnog pisca te mu zbog toga postaviti i spomen-ploču" - rekao je fra Savić.

Fotografija:www.novilist.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara