Crkve se najprije moraju registrirati da bi s Vladom potpisale ugovor

VLADINA Komisija za odnose s vjerskim zajednicama još nema popis svih vjerskih zajednica u Hrvatskoj i stoga će ih na razgovor za sklapanje ugovora moći pozivati tek kad se registriraju (do srpnja ove godine).

Potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Goran Granić za Hinu je izjavio kako je sklapanje ugovora s vjerskim zajednicama Vladina arbitrarna odluka - Vlada odlučuje s kim će sklapati ugovore, ali i da crkve mogu djelovati i mimo toga.

Ugovorom se, objasnio je, regulira djelovanje vjerskih zajednica u javnim institucijama, on je dodatak koji omogućuje uređenje zajedničkih interesa kad vjerske zajednice ulaze u javne institucije. Vlada će, rekao je, podupirati pozitivno djelovanje vjerskih zajednica u hrvatskom društvu.

Pitanje takvih ugovora nedavno je potaknuo pastor Kršćanskog centra "Riječ Života" i član Protestantsko-evanđeoskog vijeća Damir Šićko Alić koji tvrdi da Vlada ima proizvoljne kriterije i da neke crkve Protestantsko-evanđeoskog vijeća poziva na razgovor, a druge ne.

Navodi da dvije članice Vijeća - crkva Kršćanskog centra "Riječ Života" i Kršćanski centar Bethesda - nisu bile među šest članica Vijeća koje su u siječnju pozvane u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističe da mu je tajnik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Franjo Dubrović rekao da ne postoji jasno, pisano pravilo na temelju kojega Komisija određuje s kojim će crkvama sklopiti ugovore.

Goran Granić navodi da su razlike u veličini i djelovanju vjerskih zajednica i njihova doprinosa hrvatskoj kulturi i pomirbi velike te da će se utvrditi ritam sklapanja ugovora. Rekao je da će ugovori vjerojatno biti sklopljeni sa svim kršćanskim crkvama, ali i da prije toga crkve trebaju riješiti mnoga pitanja, kao što su, primjerice, sporovi zbog imena. Vlada će stoga zatražiti da se sve crkve najprije registriraju po Zakonu o vjerskim zajednicama, rekao je Granić.

Vlada je do sada ugovore potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i Islamskom zajednicom u Hrvatskoj.

Ti ugovori uz ostalo uređuju pravo na vjeroispovijed u ustanovama, primjerice dušobrižničku službu u bolnicama i kaznionicama, osiguranje ravnopravnosti vjernika, financiranje određenih djelatnosti i drugo.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara