Crkvenac o aktivnostima ministarstva financija

ZA DESETAK dana Ministarstvo financija završit će niz dokumenata vezanih ponajprije uz državni proračun, a koji će obuhvaćati podešavanje unutarnje strukture proračuna za ovu godinu, nekoliko finih podešavanja u poreznom sustavu, kao i makroekonomske osnove za proračun iduće godine te fiskalne projekcije do 2007. godine.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Mato Crkvenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema njegovim riječima, korekcije u poreznom sustavu temeljit će se na načelu da bogatiji moraju i više pridonositi općem dobru. No, o kojim se podešavanjima radi Crkvenac nije želio konkretnije govoriti dok odluka ne bude donešena, dodajući kako se ne radi o uvođenju poreza na bogate ili bilo kojeg novog poreza.

Promjene unutar ovogodišnjeg proračuna, pak, neće se odnositi na veličinu prihoda ili rashoda, koji ostaju u zacrtanim granicama, već će se mijenjat njegova struktura, i to zbog izvanrednih troškova, poput onih izazvanih sušom.

Tim će se izmjenama, kazao je Crkvenac, privremeno promijeniti i način financiranja vatrogasne djelatnosti u Hrvatskoj. Kako bi se premostila razlika između sredstava koja za financiranje vatrogasaca izdvajaju jedinice lokalne uprave i samouprave te stvarnih troškova, od 1. rujna do 31. prosinca ove godine iz prihoda od poreza na dohodak izdvajat će se 1 posto ili ukupno oko 237 milijuna kuna u ta četiri mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara