Crkvenac o aktivnostima ministarstva financija

ZA DESETAK dana Ministarstvo financija završit će niz dokumenata vezanih ponajprije uz državni proračun, a koji će obuhvaćati podešavanje unutarnje strukture proračuna za ovu godinu, nekoliko finih podešavanja u poreznom sustavu, kao i makroekonomske osnove za proračun iduće godine te fiskalne projekcije do 2007. godine.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare ministar financija Mato Crkvenac.

Prema njegovim riječima, korekcije u poreznom sustavu temeljit će se na načelu da bogatiji moraju i više pridonositi općem dobru. No, o kojim se podešavanjima radi Crkvenac nije želio konkretnije govoriti dok odluka ne bude donešena, dodajući kako se ne radi o uvođenju poreza na bogate ili bilo kojeg novog poreza.

Promjene unutar ovogodišnjeg proračuna, pak, neće se odnositi na veličinu prihoda ili rashoda, koji ostaju u zacrtanim granicama, već će se mijenjat njegova struktura, i to zbog izvanrednih troškova, poput onih izazvanih sušom.

Tim će se izmjenama, kazao je Crkvenac, privremeno promijeniti i način financiranja vatrogasne djelatnosti u Hrvatskoj. Kako bi se premostila razlika između sredstava koja za financiranje vatrogasaca izdvajaju jedinice lokalne uprave i samouprave te stvarnih troškova, od 1. rujna do 31. prosinca ove godine iz prihoda od poreza na dohodak izdvajat će se 1 posto ili ukupno oko 237 milijuna kuna u ta četiri mjeseca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara