Crkvenac: Račan nije brzao, ali nije ni griješio

Mato Crkvenac, član Glavnog odbora SDP-a, imao je u razgovoru za Index puno riječi hvale za Račana.

"Ja bih izdvojio tri faze. Prva je faza prije 1990., kad se raspadala bivša država, u kojoj je on zauzeo izrazito važnu ulogu za stvaranjem Hrvatske. Mislim da njegov doprinos u ovom vremenu nije dovoljno naglašen."

"Nakon toga dolazi 2000. godina , kad je SDP, pobjedom na izborima, formirao vladu kojoj je Račan bio na čelu. Tu je povukao dva bitna poteza. Prvi je bio otvaranje Hrvatske prema Europi, čime je formirana jedna trasa koju niti jedna druga vlada ne može zaobići, a drugi je bio hvatanje u koštac s nekim gorućim problemima toga vremena, kao što je bilo rješavanje problema nezaposlenosti i ubrzavanje razvoja države."

"Ostaje i treća faza, ovo najnovije razdoblje u kojem je smogao snage da vodi ne samo socijal-demokratsku opciju, nego i da kroz nju vodi Hrvatsku u državotvornom smislu."

"Posebno bih naglasio njegove sposobnosti vrsnog analitičara. Nikad nije brzao sa zaključcima i uvijek je imao tu sposobnost valjano promisliti o problemima, njihovim uzrocima i nakon toga naći rješenje. Nije brzao, ali skoro nikad nije griješio, i ima sve manje ljudi koji su sposobni tako dobro analizirati situaciju i nakon toga povući prave poteze"

"Svakako je bio i ostat će markantna ličnost koji je, u svom vremenu, obilježio i Hrvatsku i socijal-demokraciju u njoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara