Crkvenac u Rimu razgovarao o suradnji

HRVATSKI ministar financija Mato Crkvenac razgovarao je u petak u Rimu s talijanskim ministrom financija i gospodarstva Giuliom Tremontijem o suradnji dviju zemalja, kao i talijanskoj potpori hrvatskom ulasku u Europsku uniju.

´Vrlo sam ugodno iznenađen snažnom podrškom koju je ministar Tremonti dao u ime talijanske vlade hrvatskom zahtjevu za ulaskom u EU i općenito volji za suradnjom na ekonomsko-financijskom planu´, rekao je Crkvenac nakon razgovora.

U razgovoru Tremontija i Crkvenca bilo je riječi i o suradnji između talijanskih i hrvatskih fondova, posebice za regonalni razvitak. Tremonti je obećao potporu u razvijanju suradnje talijanskog s hrvatskim fondom, ali i fondova drugih zemalja EU s hrvatskim fondovima.

Crkvenac je rekao kako je s Tremontijem razgovarao i o talijanskim iskustvima u uključivanju privatnog kapitala u projekte u kojima je već državni kapital, kao što je izgradnja cesta, te o poreskom stimuliranju ulaganja u razvoj, posebno u tehnologiju.

Bilo je riječi i o uvođenju fiskalnih blagajni, na koje bi od iduće godine trebale prijeći sve trgovine u Hrvatskoj. Italija ima fiskalne blagajne, a spremna je zajednički s Hrvatskom raditi na novom projektu softvera, rekao je Crkvenac.

Hrvatski ministar financija je rekao da su talijansku stranu zanimale i hrvatske industrijske zone, a kao primjer moguće suradnje je spomenuta drvna industrija i proizvodnja namještaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara