Crna Gora formirala operativni stožer za pomoć Brčiću

MINISTARSTVA vanjskih poslova i obrane Crne Gore formirala su operativni stožer koji bi trebao koordinirati mjere državnih organa za pomoć časniku crnogorske ratne mornarice Iliji Brčiću koji se nalazi u pritvoru u Italiji.

Vlada Crne Gore u svom priopćenju navodi da su veleposlanstva Crne Gore u Rimu i Zagrebu dobila instrukcije za zaštitu prava kapetana bojnog broda Brčića, koga su talijanske vlasti uhitile 4. studenog, na rimskom aerodromu, na osnovu tjeralice izdane u Hrvatskoj.

Sud u Hrvatskoj osudio je Brčića u odsustvu na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenih za vrijeme Domovinskog rata, kada je visoki časnik tadašnje JRM vršio napade na ciljeve na dalmatinskoj obali.

Kako je priopćeno iz Vlade Crne Gore, angažiran je i odvjetnik koji će Brčića zastupati pred talijanskim organima tijekom postupka ekstradicije Hrvatskoj.

Kapetan bojnog broda Brčić upućen je u Italiju radi sudjelovanja u vježbi združenih snaga NATO-a, a zadržan je na osnovu tjeralice.

Crnogorsko Ministarstvo obrane je ranije priopćilo da nije bilo obaviješteno da je Hrvatska izdala nalog za hapšenje Brčića.

Dio crnogorskih oporbenih stranaka tvrdi kako je Brčić namjerno žrtvovan, odnosno da su crnogorske vlasti znale za uhidbeni nalog, ali da su ga svejedno poslale u Italiju, znajući da će biti uhićen i izručen Hrvatskoj. 

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara