Crna Gora nije priznala agresiju na Hrvatsku

PROFESOR međunarodnog prava na Sveučilištu u Podgorici Nebojša Vučinić izjavio je da Crna Gora nije priznala agresiju na Hrvatsku započevši pregovore o plaćanju reparacija za ratnu štetu koju su crnogorski građani počinili na dubrovačkom području.

"Postojanje agresije jedne suverene države na drugu izričito utvrđuje Vijeće sigurnosti UN-a. Sam čin da je neko spreman da nadoknaditi štetu iz kršenja pravila ratovanja nije i priznanje da je agresor", kazao je Vučinić tjedniku Monitor.

Vučinić je upozorio da se crnogorsko-hrvatski odnosi ne mogu razmatrati izvan konteksta raspada Jugoslavije zbog čega prethodno treba riješiti neka druga pitanja.

"Treba razlučiti do kada je taj sukob bio unutarnjeg karaktera, kada je prerastao u sukob međunarodnog tipa, koliku su stvarno štetu pričinili crnogorskih građani i odgovornost Jugoslovenske narodne armije", rekao je Vučinić.

Službena Podgorica je najavila da će Crna Gora platiti ratnu štetu koju su njezini državljani pričinili Konavlima 1992. godine. Čelnici Konavala su procijenili tu štetu na 100 milijuna eura, dok su lokalni mediji objavili da je Crna Gora za početak spremna platiti 1,4 milijuna eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara