Crni podaci Svjetske banke: Hrvati imaju sve manje posla i sve su siromašniji

Tekst: I.Kri.
Foto: Ilustracija (Vlado Kos)

ZAJEDNIČKO izvješće Svjetske banke i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj o socijalnim učincima krize na Hrvatsku pokazalo je kako je posljednjih godina pala zaposlenost, a narod je osiromašio.

U izvješću se navodi da je kriza preokrenula veliko smanjenje nezaposlenosti iz 2007. godine i prve polovine 2008. godine. U vrijeme krize je službena zaposlenost pala za 6 posto, što je jednako 6 postotnom smanjenju BDP-a u 2009. godini. Krizom su najviše pogođeni sektori prerađivačke industrije, trgovine, turizma i građevinske industrije. Dodaje se kako u krizi najviše trpe industrijalizirane i regije s niskom nezaposlenošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 3,5 posto siromašnih više

Istraživanje je pokazalo da je tijekom krize 3,5 posto više siromašnih Hrvata. U ovom istraživanje se siromašnom osobom u Hrvatskoj smatra ona osoba koja mjesečno ima primanje manje od 2,063 kune. Prije krize je takvih osoba bilo manje od 10 posto i većinom su to bili oni nezaposleni dulje od tri godine ili oni sa niskim kvalifikacijama. U krizi siromaštvo pogađa i ekonomski aktivne osobe te mlađe osove koje žive u bogatijim urbanim područjima.

Analiza je pokazala kako se u Hrvatskoj sustav socijalne zaštite oslanja na naknade za nezaposlene i pomoć za uzdržavanje. Za dobivanje tih oblika pomoći je prag postavljen vrlo nisko te mnogi ne mogu ostvariti takvu pomoć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara