Crnić odbio zahtjev za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda

PREDSJEDNIK Vrhovnog suda Ivica Crnić odbio je danas zahtjev Nevenke Tuđman za izuzećem predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Božidara Rumenjaka, jer ne postoji ništa što bi ukazivalo na njegovu pristranost, priopćeno je iz Vrhovnog suda.

Crnić je odbio zahtjev za izuzećem Rumenjaka jer je "utvrđeno da ne postoje konkretne okolnosti koje bi ukazivale na pristranost predsjednika Županijskog suda."

Nakon te odluke Rumenjak može odlučiti o daljnjim zahtjevima za izuzećem svojega zamjenika Branka Hrvatina i predsjednika kaznenog odjela toga suda Dražena Tripala, te predsjednika sudskog vijeća Vladimira Pavlekovića.

Suđenje kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman, optuženoj za protuzakonito posredovanje, prekinuto je prošlog utorka jer je na početku glavne rasprave njezin odvjetnik Ante Vukorepa zatražio izuzeće sudaca.

Zahtjev za izuzećem Vukorepa je obrazložio tvrdnjom da se pri odabiru suca koji će voditi slučaj Nevenke Tuđman nije poštivala uobičajena praksa rasporeda predmeta, odnosno da slučaj nije dodijeljen sucu po abecednom redu.

Takav raspored predmeta može se povezati s negativnim političkim stajalištem u odnosu na Nevenku Tuđman, smatra Vukorepa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala podignuo je protiv Nevenke Tuđman u listopadu prošle godine optužnicu zbog protuzakonitog posredovanja, odnosno namještanja poslova instaliranja telefonskih centrala u nizu državnih ustanova.

Prema optužnici, prvookrivljena Nevenka Tuđman je koristeći svoj društveni položaj i ugled omogućila Igoru Kneževiću poslove uređenja telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova.

Na tim je poslovima, tvrdi se, Knežević zaradio više milijuna kuna, a Nevenka Tuđman oko 1,7 milijuna kuna provizije.

Drugooptuženi Knežević tereti se za zloporabu obavljanja dužnosti državne vlasti, te utaju poreza i drugih davanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara