CRNO VINO ŠTITI OD RAKA PLUĆA, A BIJELO POVEĆAVA RIZIK

Konzumiranje crnog vina može poslužiti kao zaštita protiv karcinoma pluća no bijelo vino, međutim, može povećati rizik od smrtonosnog oboljenja, priopćili su u četvrtak znanstvenici sa španjolskog sveučilišta Santiago de Compostela.

"Već izvjesno vrijeme znamo da konzumiranje malih količina crnog vina štiti od velikog broja bolesti, od obične prehlade do koronarnih srčanih bolesti. Ovo najnovije istraživanje je pokazalo da je crno vino korisno i u borbi protiv raka pluća", izjavio je profesor Juan Barros-Dios.

Upozorio je pritom da ne zagovara ispijanje većih količina crnog vina u borbi protiv bolesti koja je 2000. godine usmrtila 1,2 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Crno vino sadrži tanin i resveratrol, tvari koje su se pokazale učinkovite u borbi protiv raka pluća. Tanin djeluje poput antioksidanata koji neutralitiraju slobodne radikale, čestice iznimno štetne po ljudske stanice. Za resveratrol se zna da zaustavlja rast tumora.

Međutim, znanstvenici su u istraživanju došli i do podatka da bijelo vino neznatno povećava rizik za rak pluća, ali za sada ne mogu objasniti koja komponenta na to utječe.

(Hina) xvk ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara