Crnogorski Hrvati posjetili Sabor

IZASLANSTVO Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore posjetilo je Hrvatski sabor na poziv predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furia Radina i predsjednice Pododbora za hrvatsku manjinu i Hrvate izvan domovine Zdenke Babić-Petričević, priopćeno je iz Sabora.

Radin je na sastanku istaknuo da Hrvatska ima ustavnu obvezu brinuti se o hrvatskim manjinama izvan granica Hrvatske, ali i dodao da tu ustavnu obavezu treba potkrijepiti i konkretnim zakonom.

Izaslanstvo crnogorskih Hrvata govorilo je o problemima s kojima se susreću u Crnoj Gori, posebice o barijerama u komunikaciji s domovinom, nedostatku hrvatskih škola, poteškoćama pri dobivanju domovnice, te o tome kako i hrvatska vlast zanemaruje i prešućuje hrvatsku manjinu u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Jugoslavije, navodi se u priopćenju.

Predstavnik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je također bio na sastanku, rekao je da će pomak u zaštiti manjina između Hrvatske i Srbije i Crne Gore uskoro uslijediti potpisivanjem Sporazuma o zaštiti manjina između RH i SiCG.

(Hina) pp dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara