Croatia Airlines štrajk stjuardesa smatra neopravdanim

Croatia Airlines štrajk stjuardesa smatra neopravdanim

Tekst: I.Ka.
Foto: Croatia Airlines

SINDIKAT kabinskog osoblja Croatia Airlinesa kreće u štrajk 26. veljače u 6 sati. Ured odnosa s javnošću Croatia Airlinesa je službenim priopćenjem reagirao na najavu štrajka kabinskog osoblja zrakoplova Croatia Airlinesa. U pripćenju stoji: "Unatoč višemjesečnim pregovorima oko potpisivanja novoga kolektivnog ugovora, u kojima je Croatia Airlines kao poslodavac pokazao spremnost na dogovor i prihvatio gotovo sve uvjete koji su vrijedili i u bivšemu kolektivnom ugovoru, stjuardese i stjuardi najavili su industrijsku akciju, koja je već i najavom uzrokovala kompaniji izravne i neizravne štete". 

"U uvjetima najgore krize civilnog zrakoplovstva od Drugoga svjetskoga rata Croatia Airlines čini sve kako bi, uz nužne uštede u poslovanju, osigurao i radna mjesta, budućnost kompanije te zadovoljstvo putnika, istodobno uvažavajući objektivno promijenjene uvjete poslovanja te aktualnu gospodarsku situaciju", piše u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što poslodavac nije mogao prihvatiti jest inzistiranje SKOZ-a da se u normu rada/letenja, s određenim koeficijentima, uvrste i mnoge neoperativne (zemaljske) dužnosti kao što su vrijeme provedeno na liječničkom pregledu, dežurstvima, službenim putovanjima i školovanjima. Takvi su uvjeti poslodavcu neprihvatljivi jer bi, uz postojeću mjesečnu normu rada od 70 sati, uzrokovali dodatne prekovremene sate, a to je u suprotnosti i s uobičajenom sindikalnom praksom kojoj je cilj smanjenje prekovremenih sati. Dodatni prekovremeni sati bi, osim toga, uzrokovali i dodatne troškove radne snage, što je u potpunoj suprotnosti sa zahtjevima vlasnika, odnosno Vlade RH, o smanjenjima troškova", navodi se u priopćenju.

Tri strukovna sindikata su 8. veljače potpisala novi kolektivni ugovor, a radi se o Sindikatu inženjera i tehničara u zrakoplovstvu, Samostalnom strukovnom sindikatu aviomehaničara Hrvatske i Samostalnom hrvatskom sindikatu zaposlenika u zrakoplovstvu, koji se, dakle, odnosi na više od 70 posto zaposlenika. Croatia Airlines smatra kako su uvjeti SKOZ-a nerealni pa stoga i štrajk smatra neopravdanim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara