Crobarometar: Bandić i Orešković popularniji od Milanovića i Plenkovića!

Crobarometar: Bandić i Orešković popularniji od Milanovića i Plenkovića!

Foto: Nova TV

DANAS je u Dnevniku Nove TV izložen treći dio redovitog istraživanja Crobarometar, koje je provela agencija Ipsos od 1. do 18. srpnja na reprezentativnom uzorku od 974 građana iz cijele zemlje.

U prvoj polovini srpnja najbolji dojam na ispitanike ostavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Njih 63 posto o njoj ima pozitivan dojam, dok 32 posto ima negativan dojam.Najnegativniji od vodećih političara u zemlji je predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 58 posto ispitanika o njemu ima negativan dojam, dok pozitivno na Milanovića gleda njih 35 posto.

Njegov glavni politički suparnik, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, prvi je put dio istraživanja. Pozitivan dojam o njemu izrazilo je 46 posto ispitanika, a negativan njih 27 posto.Iako je tek 17. srpnja preuzeo funkciju predsjednika HDZ-a, mogućnost da to bude upravo on bila je poznata od ranije, tako da je Plenković uvršten u srpanjski Crobarometar. Istraživanje pokazuje kako je već veliki broj građana stvorio dojam o njemu, iako još uvijek postoji 11 posto onih koji za njega nisu čuli te 16 posto onih koji o njemu nisu stigli formirati mišljenje.

Nešto manju popularnost od Plenkovića uživa i čelni čovjek MOST-a Božo Petrov, o kojem pozitivan dojam ima 41 posto ispitanika, a negativan čak pola svih ispitanih!

Bandić i Orešković najpopularniji

No, dvojica političara ostvarila su pozitivniji dojam od sva tri čelnika stranaka koje u ovom trenutku uživaju najveću potporu u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To su Milan Bandić i Tihomir Orešković. O Bandiću pozitivan dojam ima 50% ispitanika, a 43% negativan. On se u srpanjskom Crobarometru našao zbog koalicijskog potencijala u budućnosti, ali i zbog činjenice da obnaša dužnost gradonačelnika hrvatske metropole.

Gotovo identične rezultate Bandićevim ima i opozvani premijer Orešković - pozitivno o njemu misli 49 posto ispitanika, dok je negativan dojam ostavio na njih 42 posto.

Dodajmo ovome da ostatak ispitanika ili ne poznaje ili nema čvrsti stav ili dojam o jednom od ovih političara.

Građane najviše brine nezaposlenost

Gotovo polovina ispitanika, točnije njih 46,1 posto kao najveći problem u državi vidi nezaposlenost.  18,8 posto ispitanika najveći problem vidi pak, u hrvatskom gospodarstvu.

Da su loši političari odnosno loša vlast najveći hrvatski problem smatra 10,1 posto ispitanika.

Među 5 ključnih problema u zemlji uvršteni su još i siromaštvo sa 6,8 posto te korupcija i kriminal s 5,3 posto glasova ispitanika.

Da će sigurno glasovati na izborima izjasnilo se 49 posto svih ispitanika, dok je njih 24 posto poručilo da će na izbore vjerojatno izaći.

Da sigurno neće glasovati, izjasnilo se 15 posto ispitanika. Njih 8 posto kaže da vjerojatno neće glasovati, a još ne zna ili nije sigurno 4 posto ispitanika.

To znači da postoji realna mogućnost da svaki četvrti ispitanik na dan izbora - ne izađe na biralište. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara