CRVENI KRIŽ: U BAGDADU SVE VIŠE ŽRTAVA, STANJE U BOLNICAMA KRITIČNO

Međunarodni odbor Crvenog križa objavio je u utorak da su bolnice prepune žrtava intenzivnih borbi u Bagdadu, a nedostatak vode, kiruškog pribora i medicinskog osoblja stanje u bolnicama čini očajnim.

Glasnogovornica Odbora Nada Doumani izjavila je agenciji dpa da gradske bolnice krajnjim naporima pružaju pomoć ozlijeđenima.

Nije mogla procijeniti koliko je ljudi stradalo u borbama u glavnom iračkom gradu, no samo jedna bolnica koju je posjetila primila je 150 ranjenika u posljednja 24 sata.

Dodala je da Odbor pokušava doći u što više bolnica i dopremiti nužnu opremu. Po njezinim riječima, nedostatak medicinskog osoblja i bolničke opreme stvara liječnicima velike teškoće.

Crveni križ je objavio da su bolnice tijekom najžešćih borbi u prošlu subotu svakoga sata primale oko 100 žrtava.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava na moguću epidemiju kolere i po život opasnih plućnih bolesti, kao i na teške posljedice ratnih stradanja za psihološko zdravlje iračke djece.

Međunarodna mirovna udruga, koju vodi Marc Harold, profesor na Sveučilištu New Hempshire u Sjedinjenim Državama, procjenjuje na temelju iračkih podataka, da je od početka rata 20. ožujka smrtno stradalo između 877 i 1.050 iračkih civila.

(Hina) bcav SV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara