Crveni križ: Uvjeti u hrvatskim zatvorima vrlo dobri

MEĐUNARODNI ured Crvenog križa ocijenio je uvjete izdržavanja kazni za ratne zločine u hrvatskim zatvorima vrlo dobrima, posebice odnos zatvorskih uprava i čuvara prema zatvorenicima, priopćeno je danas iz Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

O toj je ocjeni ministricu Ingrid Antičević-Marinović danas izvijestio predstojnik Misije međunarodnog Crvenog križa Yves Petermann koji je u pratnji predstojnice zagrebačkog Ureda Crvenog križa Martine Murgić posjetio Ministarstvo.

Petermann je ministricu izvijestio da se predstavnici Crvenog križa prošle godine u 11 navrata posjetili osam hrvatskih zatvora i razgovarali s više od 50 zatvorenika, koji izdržavaju kaznu zbog ratnih zločina.

Najviše razgovora obavljeno je u zagrebačkom Okružnom zatvoru u Remetincu, te u lepoglavskoj kaznionici, a odnosili su se na uvjete izdržavanja kazne i odnos osoblja prema zatvorenicima.

U Lepoglavi je Crveni križ organizirao i financirao 15 obiteljskih posjeta u kojima je sudjelovalo 389 članova obitelji uglavnom iz Srbije i Crne Gore, a snosili su i troškove složenih dentalnih zahvata kod pojedinih zatvorenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim uvjeta izdržavanja kazni Crveni križ je ministrici pohvalio i odnosu uprava zatvora prema predstavnicima te humanitarne institucije, ističući da su im pružene sve mogućnosti za nesmetan i slobodan kontakt sa osobama koje su osuđene ili koje su pod istragom.

Jedina primjedba odnosi se na skučenost u dijelu Kaznionice Lepoglava, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu ističu da će, s obzirom na dobru ocjenu, program angažmana Crvenog križa u odnosu na hrvatske zatvore u sljedećem razdoblju biti bitno smanjen.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara