Čudni su putevi krize: U potrazi za poslom Nijemci masovno odlaze u Poljsku

Čudni su putevi krize: U potrazi za poslom Nijemci masovno odlaze u Poljsku

Tekst: S.C.H.
Foto: Ilustracija

TISUĆE radnika iz istočnog dijela Njemačke posljednjih mjeseci hrle u susjednu Poljsku kako bi potražili posao i tako pronašli izlaz iz krize i recesije koja je unazadila i nekad stabilno i uspješno njemačko gospodarstvo, prenosi danas britanski Telegraph.

Da se "kotač sreće stalno okreće" i da nekad siromašna Poljska, čiji su stanovnici bježali na Zapad u potrazi za novim i boljim životom, to isto sada pruža nekad bogatijim susjedima, najbolje svjedoči podatak da je samo u posljednjih nekoliko mjeseci u pograničnoj regiji oko grada Szczecina na sjeverozapadu Poljske registrirano oko 2.500 radnika porijeklom iz Njemačke koji su u tom dijelu zemlje pronašli posao koji nisu mogli naći kod kuće. No poljske vlasti vjeruju da je stvarni broj njemačkih "gastarbajtera" mnogo veći, jer većina njih radi "na crno", većinom u građevinarstvu, koje je najprofitabilnija grana u Poljskoj.

U Poljskoj zarade i do 40 posto manje nego kod kuće, ali bar imaju posao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta je zemlja u 2009. godini zabilježila stopu nezaposlenosti od 11 posto, a njemački distrikt Uecker Randow, koji leži uz samu granicu s Poljskom i u neposrednoj blizini Szczecina, prošle je godine registrirao skoro 20 posto nezaposlenih te muku muči s problemom dugoročne nezaposlenosti.

Voditelj agencije za zapošljavanje u Szczecinu Artur Sebastian Telegraphu je potvrdio kako njemački radnici u Poljskoj zarade 30 do 40 posto manje nego što bi dobili u svojoj zemlji, no kako je većina njih bez posla sretni su da rade i da dobivaju i takvu plaću. "Kvalificirani radnik ovdje može zaraditi oko 1.000 eura mjesečno, što nije mnogo, ali je i to bolje nego ništa", tvrdi Sebastian.

Snažna poljska ekonomija, kako tvrdi Telegraph, dobro se nosi s procesom stagnacije i recesije te je u toj zemlji tijekom prošle godine zabilježen rast BDP-a od 1,7 posto, u godini u kojoj je većina zemalja u svijetu i Europi, uzdrmanih krizom, zabilježila negativne predznake na tom polju. Ekonomski stručnjaci u Poljskoj predviđaju pozitivan rast BDP-a i oporavak gospodarstva već tijekom ove godine, a Poljska sve više postaje zemlja koja, suprotno "sivim" komunističkim vremenima, postaje zemlja koja privlači strane radnike, čak i iz bogatih zemalja kakva je Njemačka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara