D. Margetić tvrdi da 4 godine trpi pritiske zbog pisanja o Mesiću

GLAVNI urednik Novog hrvatskog slova Domagoj Margetić najavio je danas da će iz političkih razloga napusti Hrvatsku jer, tvrdi, na njega već četriri godine traju pritisci zbog kritičkih pisanja o hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću.

Na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je posljednje upozorenje dobio prošlog tjedna radi pisanja teksta naslovljenog "Mesić upravlja obavještajnim podzemljem", a u kojem tvrdi "da je Mesić 2001. naložio osnivanje paralelnog obavještajnog sustava koji će odogovarati izravno njemu".

U novom broju "Novog hrvatskog slova" (od 3. prosinca), Margetić u tekstu tvrdi "da je početkom 2001., radi nepovjerenja u tadašnju obavještajnu zajednicu, temeljem dogovora Mesić-Račan izgrađen nezakonit obavještajni sustav", te da taj sustav "i danas raspolaže cjelokupnom opremom i može bez posljedica vršiti nadzor nad bilo kime".

Margetić je nadalje ustvrdio da je "posljednjih dana bilo pokušaja zabrane i zapljene novog broja tjednika od strane pojedinaca iz te obavještajne zajednice".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je 26. studenoga telefonski upozoren da ima 24 sata za napustiti Hrvatsku ili da će se s njime obračunati na sve moguće načine. Kasnije sam saznao da je taj poziv došao iz bivšeg zagrebačkog ureda SIS-a u Ilici, rekao je Margetić dodajući da je protekli tjedan proveo izvan Zagreba jer je, kako kaže, posljednja upozorenja shvatio ozbiljno.

Naveo je da je u protekle četiri godine s njime obavljeno više od 250 obavještajnih razgovora, da su mu tri puta ilegalno pretražili stan, da je četiri puta bio u zatvoru i da je protiv njega pokrenuto nekoliko "montiranih" kaznenih prijava.

Tvrdi da se više nema kome žaliti te da mu je ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt od koje je tražio pomoć, samo rekla da su protiv njega pokrenute kaznene prijave.

Margetić, smijenjeni glavni urednik Hrvatskog slova koji je u rujnu pokrenuo Novo hrvatsko slovo, kaže da je MUP-u i POA-i dao lokacije na kojima rade tajne službe ali da nisu reagirali.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara