Dačić: Ako Slovenija i Hrvatska povuku jednostrane mjere o izbjeglicama, Srbija će znati reagirati

Dačić: Ako Slovenija i Hrvatska povuku jednostrane mjere o izbjeglicama, Srbija će znati reagirati

Foto: Hina

SRBIJA će poduzeti odgovarajuće mjere ako Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze u upravljanju migrantskom krizom, poručio je srpski šef diplomacije Ivica Dačić nakon sastanka sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

"Važno je da budemo uzajamno informirani o mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju. To je i Vučić rekao Erjavcu kao poruku premijeru Slovenije. Srbija traži i očekuje od EU da se uspostavi i definira jasna europska politika o migrantskoj krizi", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka s vicepremijerom i šefom slovenske diplomacije.

Dačić je istaknuo da je od početka godine Srbija primila oko 35.000 migranata, što je za 6.000 više nego od siječnja do svibnja prošle godine.

Erjavec je istaknuo da je u Beograd došao predstaviti inicijativu slovenskog premijera Mire Cerara u vezi s migracijskom krizom, naglašavajući da je za manje od četiri mjeseca u Sloveniju došlo oko 420.000 migranata.

"Znamo da idućih mjeseci možemo očekivati povećanje migracijskog vala. Zajedničkog europskog rješenja, nažalost, nema i zato je naš predsjednik vlade ponudio inicijativu na koji bismo način mogli riješiti taj problem", rekao je Erjavec.

Erjavec: Ljubljana će provesti odgovarajuće mjere

Ne navodeći detalje Cerarove inicijative, Erjavec je potvrdio da će Ljubljana uvesti "odgovarajuće mjere" ukoliko Austrija i Njemačka primijene stroži prijem migranata. "Koordiniranje među državama na migracijskoj ruti je veoma značajno i Srbiju tu ima izuzetnu ulogu", istaknuo je Erjavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačić je konstatirao da će zatvaranje granica, smanjenje propusne moći i ostale jednostrane mjere, u vezi sa Shengenskim sporazumom, izazvati "lančane reakcije" duž zapadnobalkanske migrantske rute.

"Očekuje se da će takve mjere poduzeti Austrija, što će vjerojatno izazvati reagiranje Slovenije, a zatim i Hrvatske. To će nužno dovesti do toga da i mi moramo poduzimati određene mjere i aktivnosti", rekao je Dačić, naglasivši da je najvažnije izbjeći "unilateralna i jednostrana rješenja", te da će potezi Srbije biti uvjetovani reakcijom ostalih država na migracijoj ruti.

Dačić: Srbija se prema izbjeglicama ponašala bolje nego mnoge zemlje

"Nitko neće ostati u Srbiji tko nije tražio azil po međunarodnim procedurama. Ako netko računa da će da riješiti problem tako što će migranti ostati u Srbiji - mi vam jamčimo da neće", naglasio je Dačić, ocijenivši da je Srbija dosad prema migrantima i izbjeglicama "postupala korektnije nego mnoge europske zemlje".

"Ali, nismo baš ni glupi i sigurno ćemo postupati sukladno našim interesima, vodeći računa o europskom putu Srbije. Nećemo biti ništa manje Europljani od vodećih zemalja EU", zaključio je Dačić nakon sastanka sa slovenskim šefom diplomacije.

S Erjavcem se prethodno sastao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, a iz Vučićeva je ureda priopćeno kako su se dvojica dužnosnika suglasila da je neophodno naći rješenje za migrantsku krizu, čiji nastavak se očekuje početkom proljeća. Vučić i Erjavec razgovarali su i o bilateralnim odnosima i pristupanju Srbije eurointegracijama te o mogućnim posljedicama eventualne odluke Austrije da suspendira Shengenski sporazum. Zaključak dvojice dužnosnika je da treba naći zajedničko europsko rješenje za migrantsku krizu.

Premijer Vučić zahvalio je Erjavecu na potpori Ljubljane Beoradu u procesu europskih integracija, dok je Erjavec za odnose dviju država rekao da su "na veoma visokoj razini", istaknuvši poglavito gospodarsku suradnju koja je u posljednjih godinu dana dosegnula oko milijardu eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara