Dačić: Dogovorili smo rješavanja bilateralnih pitanja s Hrvatskom

Dačić: Dogovorili smo rješavanja bilateralnih pitanja s Hrvatskom

Foto: Hina

SRBIJA i Hrvatska su postigle dogovor u Parizu da nastave rješavati bilateralna pitanja tražeći zajednički interes, izjavio je u Beogradu srpski šef diplomacije Ivica Dačić.

On je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s izvjestiteljem EU za Srbiju Davidom McAlisterom potvrdio da će se u petak  u Subotici sastati s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem, koji dolazi na obljetnicu osnutka Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV).

Ocijenivši da "nisu svrhovite razne prijetnje" o uvjetovanju s bilo koje strane, Dačić je rekao kako nema nikakvih problema uoči najavljenog otvaranja pregovaračkih poglavlja Srbije s EU-om 18. srpnja u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Međuvladina konferencija zakazana je za 18. jul u Bruxellesu, premijer (Aleksandar Vučić) će najvjerojatnije predvoditi izalanstvo Srbije i tu nema nikakvih problema - poglavlja će biti otvorena", rekao je Dačić.

"Naš interes je da probamo živjeti za budućnost, jer se od prošlosti ne može živjeti", poručio je srbijanski šef diplomacije, koji je i prvi potpredsjednik vlade.

Europski izvjestitelj David McAlister otvaranja poglavlja 23 i 24 ocijenio je "velikim korakom naprijed" i rekao da je pregovarački tim Srbije uradio napravio "sjajan posao", te da je "otvaranje poglavlja zasluženo".

MCAlister je, kako su prenijeli beogradski mediji, rekao kako "razumije da Hrvatska ima posebnu zabrinutost", ali da otvaranje poglavlja zahtijeva usuglašavanje svih država članica EU, te da je "ponekad potrebno malo više vremena nego što je očekivano", ali je uvjeren da će Srbija nakon poglavlja 23 i 24 nastaviti otvarati i ostala poglavlja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara