Dalaj Lami Tibetanci više ne vjeruju

FRUSTRIRANI Tibetanci u posljednje vrijeme sve više gube vjeru u nastojanja svojeg duhovnog vođe Dalaj Lame odnosno njegov "srednji put" i to ponajviše zbog Kineza, koji uporno s njim odbijaju dogovor o budućnosti svoje zapadne pokrajine.

Pad popularnosti prvog lamaista ne čudi ako se samo prisjetimo da se još od 1959. godine, kad je po učvršćivanju kineskih vlasti taj tibetanski čelnik izbjegao u Indiju, na planu tibetanske autonomije nije promijenilo ama baš ništa.

Na "očite znakove frustracija" Tibetanaca skrenuo je pozornost sam Dalaj Lama.
"Mnogo je mojih sunarodnjaka koji smatraju da naš nenasilan pristup nema nikakvog smisla", objasnio je 72-godišnji duhovni vođa. Naime, radikalne tibetanske skupine nakon gotovo pola stoljeća pod kineskom čizmom ne vide drugog izlaza od onog koji uključuje subverzivna djelovanja uperena protiv onih koji su ih pokorili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o gubitku kontrole nad svojim sljedbenicima, Dalaj Lama bez oklijevanja odgovara potvrdno. "Da, naravno. Moji napori nisu donijeli rezultata pa ne čudi onda što kritika svakim danom biva sve jača", otvoreno je kazao Dalaj Lama.

Pa ipak, takvo što nije još uvijek pokolebalo njegov politički put pa će se ponovno sastati s kineskim predstavnicima i to sredinom lipnja za kada je zakazan sljedeći tibetansko-kineski krug pregovora. Hoće li sedmi kružok po redu (čak šest ih se može pobrojati od 2002. godine kada su se lamaisti s komunistima susreli prvi put) uroditi plodom može se samo nagađati, ali sigurno je da će ovog puta Tibetanci imati svojevrsni adut u rukavu.

Olimpijske igre koje će se naredno ljeto održati u kineskoj prijestolnici Pekingu, mogle bi bar donekle doprinijeti rješavanju ovog 49-godišnjeg spora. Jesu li najavljeni pregovori u ikakvoj vezi sa skorim sportskim spektaklom, Dalaj Lama nije mogao sa sigurnošću ustvrditi, ali je u tom smislu izrazio sumnju.

"Predstoje li pregovori zbog Igara ili u cilju razrješavanja stvarne situacije u Tibetu, uistinu nisam siguran", kazao je Dalaj Lama.

Bilo kako bilo, ovaj dobitnik Nobelove nagrade za mir opetuje kako nije nikad bio za političku neovisnost svoje domovine, nego samo za njezinu autonomiju u okviru Narodne Republike Kine. Takva razmišljanja ne dijele i kineski komunisti – oni Dalaj Lamu doživljavaju kao najobičnijeg separatista.

Ig.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara