Dalijeva godina bit će obilježena izložbama diljem svijeta

STOTA obljetnica rođenja Salvadora Dalija bit će obilježena 2004. godine nizom međunarodnih izložbi, objavila je Zaklada GalaDali iz Figueresa, rodnog grada velikog katalonskog nadrealističkog slikara, preminulog 1989. godine.

´Za razliku od godine Antonija Gaudija 2002., koja je obilježena jedino u Barceloni, mi smo htjeli da Dalijeva godina bude raspršena diljem svijeta, jer je i Dali bio takav´, kaže Jordi Falgas, glasnogovornik zaklade.

Dalijeva godina bit će obilježena u Italiji, Sjedinjenim Državama, Japanu i naravno u Španjolskoj i Kataloniji.

Prva izložba ´Dali i masovna kultura´ bit će otvorena u siječnju 2004. u Barceloni. Ista izložba bit će od svibnja postavljena u Madridu, zatim u Saint-Petersburgu na Floridi te u Rotterdamu.

U rujnu 2004. u venecijanskoj Palazzo Grassi bit će predstavljena Dalijeva antologija, koja će se u veljači 2005. premjestiti u Philadelphia Museum of Art.

Dosad nepoznati slikarevi radovi bit će izloženi u muzejima katalonskih gradova Figueresu, Cadaquesu i Pubolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju, velika Dalijeva izložba bit će postavljena 2005. u Japanu, ali zasad još nije određeno ni mjesto ni datum otvaranja izložbe.

Obilježavanje Dalijeve godine bit će kruna ekspanzivne akvizicijske politike Zaklade Gala-Dali, započete 90-ih godina prošloga stoljeća i zahvaljujući kojoj je Dalijev muzej u Figueresu postao jednim od najposjećenijih mjesta u Španjolskoj.

Taj muzej zadivljujuće arhitekture, koju je sam slikar osmislio u zgradi bivšeg općinskog kazališta, posjetilo je 2002. godine preko milijun posjetitelja. Muzej je otvoren 1974., a 1997. i 1998. obogaćen je dvama novim lokacijama: Dalijevom kućom u ribarskom selu Cadaquesu te dvorcem u Pubolu, koji je slikar ponudio svojoj supruzi Gali.

´Mi nismo ubrzali otkupljivanje slika zbog Dalijeve godine. Vrlo smo ovisni od ponude na tržištu umjetnina. Ali, točno je da cilj zaklade nije profit jer sve naše prihode ulažemo u ekspanziju muzeja, koji je postao najbolji kupac Dalijevih djela´, kaže Jordi Falgas.

Zakladi je dobrodošla i kriza u Japanu koja je natjerala bogate kolekcionare da prodaju vrijedna djela, dodaje glasnogovornik Zaklade.

U prosincu 2002. muzej u Figueresu otkupio je najskuplju sliku u svojoj povijesti. Djelo naslikano 1945., koje je koštalo 3,25 milijuna eura, naslovljeno je ´Napoleonov nos transformiran u trudnu ženu, koja melankolično šeta svoju sjenu među originalnim ruševinama´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara