Dalmacija postaje "zemlja partner" motovunskom filmskom festivalu

Projekt "Dalmacija zemlja partner" Motovun film festivala kojim je predviđeno predstavljanje Dalmacije u Istri i Istre u Dalmaciji promoviran je danas u splitskoj enoteci "Terra".

U sklopu projekta u Motovunu će se tijekom festivala od 26. do 30 srpnja održavati izložbe, preformansi, predstavljanja različitih kulturnih projekata iz Splita i Dalmacije. Želja je organizatora da nakon Motovuna izbor iz filmskog programa, obogaćen drugim sadržajima, bude predstavljen i splitskoj publici u ljetnom kinu Bačvice, najavljeno je na današnjem druženju s novinarima uz ulje i vino iz oba kraja Hrvatske, što je neizostavni dio te manifestacije.

Umjetnički ravnatelj festivala Rajko Grlić kazao je kako je to manifestacija koja "odbija biti ozbiljna, već je zapravo 'sajam iluzija', a svaki sajam ima zemlju partnera". "Nakon pet godina odlučili smo da prvi put to bude upravo Dalmacija što je bio najlogičniji izbor s obzirom na to da su i ravnateljica festivala i premijer iz Splita. I dalje ćemo biti filmski festival, ali ćemo istodobno pokušati na njega prenijeti veselje Dalmacije koje ona ima za izvoz", rekao je Grlić.

Književnik Jurica Pavičić, član festivalskog Savjeta, poručio je kako će u Motovun "dovesti sve što ovdje vrijedi i što tamo može stati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je kako je Motovun film festival najjača kulturna manifestacija u Istri koja polako to postaje i u cijeloj državi, te da je dosadašnja neformalna koncepcija druženja očito bila pun pogodak. Projekt "Zemlja partner", najavio je, nastavit će se i ubuduće suradnjom s drugim "zemljama" - Slavonijom, Zagrebom ili Bečom, primjerice, ali želja nam je, zaključio je istarski župan, da Dalmacija bude naš stalni partner.

Program festivala bit će poznat sredinom lipnja, nakon završetka festivala u Cannesu, najavila je ravnateljica festivala Olinka Vištica. No, već se sada zna da će biti prikazano dvadesetak recentnih "top" ostvarenja svjetske produkcije, cijeli niz "malih" filmova, a ove će godine u tradicionalnom predstavljanju nacionalnih kinematografija publika vidjeti indijska ostvarenja.(Hina) xdstr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara