Dalmacijacement će do kraja 2004. u sva postrojenja ugraditi filtere

SOLINSKA tvornica Dalmacijacement ugradit će do kraja 2004. u sva postrojenja elektrofiltere i druge uređaje za pročišćavanje čime će koncentraciju cementne prašine u zraku svesti na manje od 15 miligrama po kubičnom metru što je daleko iznad svjetskih standarda, najavljeno je iz Uprave Dalmacijacementa.

Za taj je projekt još prije četiri godine RMC grupa, većinski vlasnik tvornice u čijem sastavu posluje Dalmacijacement, odobrio pet milijuna eura.

Time će biti zadovoljeni ekološki standardi, pa više neće biti razloga za prosvjede stanovnika Kaštela i Solina na čijem se području nalaze tvornice Sveti Juraj i Sveti Kajo.

Iz njihovih je pogona proteklih godina više puta onečišćen Kaštelanski zaljev ispuštanjem u more golemih količina mazuta, a iz dimnjaka ispuštana prašina daleko iznad dopuštene razine. Prije četiri godine u jednom je trenutku izmjerena koncentracija od čak 150 miligrama po kubičnom metru, a svjetski standardi dopuštaju najviše 40 miligrama.

Nakon prosvjeda i potpisivanja peticija kojima se tražilo čak i zatvaranje i premještanje pogona, prije četiri godine na dimnjake su postavljeni elektofilteri čime se koncentracija prašine u zraku svela na 15 miligrama po kubičnom metru. To je potvrdio i nalaz Zavoda za ionizirajuće zračenje, a pozitivno mišljenje dalo je i Ministarstvo zaštite okoliša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav posao rezultat je poslovne politike Dalmacijacementa i predsjednika Uprave, Vinka Janjka, Šveđanina hrvatskog podrijetla. Preuzimajući tu dužnost pozvao je na suradnju lokalne čelnike i ekološke udruge, pa je, usprkos prvotnom, obostranom nepovjerenju, razvijena suradnja koja je rezultirala ulaganjima u postrojenja za pročišćavanje.

Dalmacijacement danas novčano sudjeluje u ekološkim akcijama koje organiziraju ekoudruge "Sunce" i "Lijepa naša Kaštela", koji su joj donedavno bili "žestoki protivnici".

Dalamacijecement je nakon privatizacije i financijskog oporavka, u sastavu multinacionalne kompanije RMC sa sjedištem u Velikoj Britaniji postala najjača dalmatinska tvrtka i jedna od najvećih izvoznika na tom području.

Prošle je godine proizvela dva milijuna tona cementa, više od polovice izvezla i ostvarila čisti prihod od 100 milijuna eura.

Oko 750 radnika prima redovito plaće koje u prosjeku iznose 5.700.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara